הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

חיים בעמק. סומק וראס אל חנות

אין כמו תחילתה של שנה חדשה ללכת על ניסיון לשנות הרגלים
ארוחת החג של ראש השנה נושאת איתה סמלים כמו ראש הדג ,הרימון ,חזרה לבישולים החמים והמחממים וכמובן הרבה תבלינים. נדמה לי שכבר כתבתי על כך ששימוש בתבלינים שהיו נדירים ויקרים פעם  היה סמל לחגיגיות  ,לחדשנות וכלי נהדר להבאת אמנות הבישול לשיאים חדשים . לקראת  ארוחת  ראש השנה ותחילתה של שנה חדשה ברצוני לשתף אתכם בתבלינים שיפתיעו  את האורחים שלכם בנגיעת הזהב שלהם למאכלים אך גם יהיו אבן דרך לשימוש בכל השנה שאחריה.
תבלין ה-סומק
מקור השם סומק (ערבית)הוא מהמילה סמאאק (דגים בערבית).
בעברית נקרא העץ  שמפירותיו מפיקים את התבלין אוג הבורסקאים.
הפירות מופיעים עכשיו ועד סוף הסתיו מאדימים לאיטם באשכולות אדומים על העצים.
ניתן למצוא את העצים והפירות עליהם בהרי ירושלים סביב מושב  אורה למשל אך גם ברמת הגולן בריכוז גבוה במורדות הר בנטל בתוך הישוב מרום גולן.

ניתן לרכוש פירות סומק שלמים ו או טחונים בחנויות המתמחות אך צריך להקפיד שהתבלין הטחון טהור שכן כבר מעל 20שנה מגיע סומק טחון מתורכיה כשהוא מורכב בעיקר מקליפות של עדשים טחונות יחד עם מלח לימון וצבע מאכל. 
הכי בטוח חוץ מללקט לבד זה לקנות סומק במגזר הערבי שבו הצרכנים מקפידים היטב על טריות וטוהר המידות ..של הסומק ואי אפשר לעבוד עליהם ולכן בעלי החנויות למדו להשיג ולהציג למכירה סומק טהור
התבלין צובע באדום ,מלוח במליחות לימונית שמקורה במעט נתרן והרבה מינרלים אחרים כמו אשלגן ויש לו טעם מרענן ,מופלא בפה כשהוא מצטרף לבשר או דגים.
גם לסלט וארוחות קלות בליווי גבינות ולחמים מתאימים להפליא לאיכות הסומק והוא מככב בתערובות הזעתר הכפריות.

מהם  יתרונות  הבריאות של הסומק?
• מחליף מלח מוצלח שמתאים לאילו שמגבילים את המלח מטעמי בריאות
• פצצת  מינרלים ונוגדי חימצון
• תרופה לטיפול חיצוני ופנימי בפצעים מדממים או מצבי דימום פנימיים כמו דימום יתר בזמן מחזור, טחורים מדממים ועוד
• מיתון שלשול
• סיוע לשליטה בסוגרים
• שיפור עיכול בשר שהרי בדיוק בגלל זה השתמשו בו הבורסקאים
• מיתון דלקות בדרכי השתן ועוד.... 
 
מתכון מומלץ -סלט כרוב עם סומק חגיגי לחג:
מצרכים:

1 כרוב חתוך דק
2 כפות סומק
1 לימון סחוט כולל לגרד את התוכן עם כפית פנימה
שמן קנולה כי שמן זית טיפה מריר לסלט כזה
מלח ים אטלנטי
אגוזי מלך קלופים בנדיבות
חצי כפית זרעי חרדל
אופן ההכנה:
נכין מראש מתבל עם חומץ שמן זית וסומק טחון ,נחכה שעתיים שישבו ביחד ויתקרבו זה לזה.
ואז נמרח בנדיבות על הדגים לפני כניסה לתנור יחד עם ענפי קורנית צעירים .
 
תערובת ראס אל חנות
לסיום אמליץ לרקוח לקראת החג כמיטב  המסורת המרוקאית ,צפון אפריקאית את התבלין המפורסם מאוד שנקרא ראס אל חנות (הראש של החנות)
התערובת מתאימה לשימוש ב:
• בישולי קדירה ובעיקר מרק  קובה
• מרקים כתומים
• עוף בתנור
• קוביות תפוחי אדמה אפויים בתנור ועוד

תערובת ראס אל חנות  מאוד מחממת  גם בהקשר גירוי מיני.
מקור המנהג לשלב בבשר תבלינים חמים ומעוררים קשור למערכת העיכול ולרצון לסייע לה לפרק את כל העושר של ארוחת החג  אך בל נישכח כי אכילת בשר הייתה  סוג של חגיגה נדירה בקרב שוכני המדבר ,אותם שבטי מדבר במרוקו שלא הססו להפוך את חגיגת הבשר בהמשכה לתאוות בשרים...
 
מתכון- הכנת תערובת ראס אל חנות
התערובת מכילה  18 סוגי תבלינים  חלקם בכמות של כפית טחונה מכל תבלין וחלקם בכמות של שתי כפיות מכל תבלין
נתחיל עם 2 כפיות מכל תבלין מהבאים:
פלפל שחור
פלפל לבן
כורכום
כמון
זרעי כוסברה
תרמילי הל טחונים 
זרעי אניס
קינמון
שום גבישי
• פרחי וורדים 
 
נעבור לכפית מכל תבלין טחון:
פרחי לבנדר כתושים 
כוכבי אניס
חולינג'אן
• ג'ינג'ר
• חרדל
אגוז מוסקט
משייה
ציפורן
 
גם הסומק וגם תערובת התבלינים ראס אל חנות מומלצים למשכן קבע במזווה ולשימוש נפוץ  עם  מגוון מאכלים כדי לשלב  את הסיוע הכ"כ חשוב לגופינו בתקופה בה המזון הולך ומאבד מערכיו.
 
שנה טובה ומתובלת
אבי ציטרשפילר- תבלינאי והרבליסט, בעלי חוות דרך התבלינים









עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו