הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  

כתבו עלינו

על שום מה ולמה / זמן ירושלים 29.5.15
סגולות השום- על שום מה ולמה?

שום הינו ירק השייך למשפחת הבצלים, הכוללת גם בצל, כרישה ובצל ירוק. השום מכיל את חומצת האמינו אליצין המשתחררת כאשר מועכים או חותכים אותו. חומר זה אחראי לריחו האופייני של השום ולתכוניותיו הרפואיות המיוחדות הדומות לפניצילין. אליצין הוא אחד מנוגדי-החמצון החזקים ואחת התכונות המרשימות שלו היא יכולת קטילת חיידקים. מחקרים הוכיחו כי השום הוא בעל סגולות אנטיביוטיות לא מבוטלות, ואף הראו כי כוחו יפה אפילו לדיכוי חיידקים שפיתחו עמידות לתרופות אנטיביוטיות מסוימות. למרות סגולותיו של האליצין לא בהכרח הוא זמין לגוף לאחר בישול או חיתוך השום. זאת בעיקר בשל העובדה שמדובר בתרכובת לא יציבה הנוצרת בשעת ריסוק השום ומתפרקת תוך דקות ספורות, ולכן הסבירות שתהיה זמינה לגוף האדם היא נמוכה. יחד עם זאת נמצא כי תרכובות גופרתיות אחרות המסיסות במים ובעלות יציבות כימית אשר מצויות בשום, הן האחראיות למרב הפעילות הביולוגית הטובה של השום לאחר אכילתו. אלו סגולות בריאותיות יש לשום? אבי ציטרשפליר, עשבונאי ובעלים של "חוות דרך התבלינים" בבית לחם הגלילית מפרט:
שום מאט את תהליכי ההזדקנות- נוגדי החמצון הנמצאים בשום מונעים את היווצרות שרשראות החמצון אשר מזיקות לתאי העור ומעודדות הזדקנות וחשיפה לפגעי השמש.

שום מטפל במחלות כרוניות-  מכיל מרכיבים נוגדי חמצון, הנלחמים ברדיקלים חופשיים בגוף. מקטין את ההסתברות למחלות הסרטן ע"י מניעה והשמדת תאים סרטניים. השום יכול לבלום היווצרות חומרים גורמי סרטן, להגביר תיקון DNA, להפחית שגשוג תאים, או להמריץ מות תאים.

צריכת שום נחשבת כאנטיביוטיקה טבעית ומונע מחלות ויראליות וזיהומיות - השום מדרבן את פעילות תאי הדם הלבנים המהווים את חוד החנית במערכת החיסון. השום תוקף חיידקים ווירוסים ומעודד את מערך ההגנה הטבעי של הגוף מפני פולשים שונים. משמש כאנטיביוטיקה טבעית נגד בקטריות, תולעי מעיים, פצעי אקנה והפרעות ראייה שמקורם מזיהומים פנימיים, וירוסים והצטננות. 

שום יעיל לטיפול בדלקות פטרייתיות- מרכיבי השום מצוינים להתמודדות מול אינפקציות פטרייתיות כגון קנדידה.
צריכת שום מורידה כולסטרול ושומנים בדם - צריכת שום משפרת את מחזרו הדם, מקטינה את לחץ הדם ואת רמת הכולסטרול הרע ומעלה את רמת הכולסטרול הטוב.

אכילת שום תורמת לבריאות מערכת העיכול- מזרז הפרשת מיצי עיכול, מגביר פעילות.

אכילת שום יעילה בטיפול בשיעול והצטננות-  מסלק ליחה, מכייח ומצוין לריפוי מחלות של צינור הנשימה, צרידות ושיעול ממושך. 

שום מסייע לכליות- מקטין את ההסתברות להפרעות בכליות, מסוגל להמיס אבנים בכליות, משתן.
שום יעיל במניעת יצירת קרישי דם  ומחלות לב- השום מסייע במניעת מחלות לב וטרשת עורקים, מדלל את הדם ומקטין את קרישתו ושומר על זרימת דם תקינה.

שום יעיל למניעת עקיצות- אוכלי שום נוטים להיעקץ פחות ע"י חרקים ויתושים.

עם כל הטוב של השום יש מעט חסרונות שצריך להיות מודעים אליהם: ריחו של השום מקנה לאוכלים אותו ריח לא נעים מהפה. אך ניתן לצמצם את ריח השום על ידי לעיסת פטרוזיליה, נענע, שומר, שמיר, ציפורן, הל או תפוז טרי. אלרגיה לשום: גם אם אין לכם אלרגיה מיוחדת לשום, אכילה מוגברת של האליצין ביחס לסיבולת הגוף, יכולה לגרום לגירויים לא נעימים בעור, אדמומיות ויבלות. עבור אלו עם רמת סבילות נמוכה לשום יתכנו תחושות של צרבת וגזים. אבל יש גם כאלו בעלי אלרגיה של ממש לשום. הסימפטומים יכללו כאבי קיבה, חום, כאבי ראש ופריחה בעור. תופעות אלרגיה אלו יכולות, כאמור להופיע גם אצל אנשים שאינם אלרגיים לשום אך צורכים כמויות עצומות (מעל 10 שיני שום ביום, אצל רוב האנשים). עיכול השום: למרות תרומת השום לעיכול דרך הגברת הפרשת מיצי העיכול, עיכולו של השום עצמו קשה ומכביד על דפנות הקיבה והתריסריון במיוחד לרגישים ובעלי כיב קיבה. מרירות השום: לעיתים אנו עדים לטעמו המר של השום והדבר יכול לנבוע מ2 סיבות עיקריות: שום שנחרך בטיגון בטמפרטורה גבוהה מידי מקבל טעם מר ולכן יש להוסיף את השום לקראת תום הטיגון, סיבה נוספת היא שימוש בשום ישן מידי אשר יכול לגרום לטעם מר ולכן מומלץ להשתמש בשום טרי.
מהי המסקנה? התחילו לשלב את השום בתפריט היומי בהתאמה לגופכם! האידיאל הוא לשלבו במאכלים שונים הן בצורתו הטריה השלמה, הכתושה והן בצורתו המיובשת. 
 
רק בריאות- וששום דבר לא יפגע בכם...
 
באדיבות אבי ציטרשפילר, עשבונאי ובעלים של "חוות דרך התבלינים" בבית לחם הגלילית
 
 
עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו