הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  

כתבו עלינו

מתבלים את החג / עיתון גל גפן מודיעין, 10/06/2014
מה מסמלים התבלינים?
אילו תבלינים יעזרו לעבור את עונת החגים בשלום? ואיף דג חריף עוזר לעיכול? באדיבות אבי ציטרפשילר חוות דרך התבלינים בית לחם הגלילית.
 
אוכל מקרב לבבות והתיבול המיוחד מעניק את הטעמים והניחוחות האהובים בכל בית. ראש השנה החדשה ועונת החגים הם הזדמנות לחגוג עם שפע של אוכל על השולחן ותפילה בלב, וגם להוסיף בריאות לאוכל.אבי ציטרשפילר ממליץ כיצד לתבל את החג ואת המסורת ולשמור על הבריאות.

לכל משפחה המאכלים המסורתיים שלה לחג. שולחן החג עשיר בטעמים המסמלים ברכה, מזל ושפע לשנה חדשה שתהיה מתוקה עם מגוון חגיגי של טעמים, ריחות וצבעים של תבלינים ועשבי תיבול מיוחדים שהופכים לחלק מזיכרונות הילדות.

מעבר לטעמים, לתבלינים יש תפקיד פונטציונאלי לא פחות חשוב- לסייע למערכת העיכול לספוג את כמויות המזון הגדול שאוכלים בזמן קצר ולשפר את העיכול ובנוסף גם ללוות את החג בצמחים מרגיעים שיעודד את מצב הרוח.
בתקופת חגי תשרי נוהגים לערוך חשבון נפש, הזדמנות לנסות לעשות שינוי לשנה הבאה אלינו לטובה ולצרף לחיינו מנהגים חדשים או מחודשים שישפרו את אורח חיינו. התבלינים מסוגלים לתת לנו מענה בהיותם תוספי תזונה בריאים מאוד וכמובן טעימים וריחניים.
 
כמה אפשרויות לתיבול המסורת:

אכילת תפוח בדבש- מנהג זה ניתן לעבות על ידי הוספת תבלינים לדבש וקבלת ערך מוסף ממנו, למשל ניתן להוסיף כפית קצח כתוש לשליש כוס דבש ערבבו והשתמשו בדבש כרגיל.
מה הרווחנו?  זהו צמח בריא מזין מאוד, שומר על הלב, מסייע לנשימה ועיכול, מגביר ריכוז וזיכרון ומטפל ברמות סוכר גבוהות בדם.
 
ראש דג:  חיוני בשולחן החג מהיותו סמל ל"ראש" אלו ראשי תיבות של "לעשות רצון אבינו שבשמים". את הדג ניתן לעשות מתוק כמנהג אשכנז או מתובל.
המלצתנו להוסיף לדגים בחג ובכל השנה שלאחריו את תבלין הסומק.
סומק הוא תבלין בגוון חום/אדמדם, לפני הטחינה שלו הוא ניראה כמו אשכול ענבים קטנים, פירותיו מופיעים בראש השנה ושמו בעברית אוג הבורסקאים.
שמו הערבי סומק בא מהמילה סמאק שזה דגים בערבית ואכן הוא תבלין הדגים והבשר, מוסיף להם טעם וריח אך וגם בעל יכולת לרכך את הבשר.
 
הרימון- סמל לבריאות ושפע, נמליץ לשתות כוס מיץ רימונים סחוט טרי הנסחט במקום.
נוגדי החמצון ברימון מונעים גם חמצון ושקיעה של כולסטרול בדפנות כלי הדם ונמצאים בעיקר במחיצות הפנימיות של הרימון ולכן חשוב מאוד למחוץ אותן יחד עם הגרעינים, לאחר שנגמרת עונת הרימונים עיברו לכוס יין יבש אחת ליום (טוב, שתיים....) גם ביין האדום נמצאים נוגדי חמצון השומרים מטרשת.
 
סיוע לעיכול:

הקטנת השפעת ה"צונמי" של האוכל - בכל מנה ממנות החג הוסיפו תבלינים המסייעים לעיכול.       
למשל לאנטיפסטי מירקות מאודים הוסיפו עשבי תיבול, לבשר הוסיפו תבלינים חמים כמו: קינמון, הל, ג'ינג'ר, פלפל שחור, פלפל אנגלי ו/או את תערובת הבהרט המתאימה לבשר וגם לאורז שלידו.
למרקים הוסיפו כורכום, כמון, זרעי כוסברה, זרעי קימל וזאת כדי ליהנות מיכולתם להרפות את השריר החלק בדופן המעי. לעוגיות הוסיפו- אניס, מחלב, ציפורן - חגיגת טעמים אבל גם תרומה בריאותית.
 
חריף זה בריא- לא רק בראש השנה גם בכל השנה מומלץ מאוד לאכול חריף על בסיס קבוע, את החריפות ניתן להשיג על ידי הוספת פפריקה חריפה למאכלים ו/או תערובות המכילות חריפות כמו סחוג, עריסה, פלפל צ'ומה ועוד.
מה הרווחנו? תמיכה במערכת החיסון, תמיכה במערכת העצבים, תמיכה בכלי הדם שיפור העיכול ושמירה מתמדת על תאי הריר שנמצאים במעי. בניגוד למה שמקובל חריפות תסייע בסופו של דבר לכיבי עיכול (אולקוס) למרות שבהתחלה צריך לצרוך מעט ולסבול מעט כאבים עד שצמיחת תאי הריר תתחדש והכיב יחזור לאיתנו.
 
משפחה מאוחדת- אירוח המשפחה כרוך לעיתים גם בעליית מפלס המתח... הכינו מבעוד מועד חליטות מרגיעות בבית, לואיזה, לימונית, מליסה, עלי פסיפלורה, קמומיל, טיליה, הכינו בסוף הארוחה קנקן חליטה לכולם, המשיכו את המנהג הזה כל השנה לשגרת רוגע.
 
 

 
עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו