הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  


כתבו עלינו

ללא מרשם- לרזות עם קצת עזרה מהצמחים, מגזין חיים אחרים 6.3.2013
 
לצמחי מרפא יש יכולת לסייע בתהליכי הורדת משקל, במאמר זה נציג את היתרונות הטמונים בשימוש בצמחים לירידה במשקל  וכן את  הצמחים החשובים והזמינים המומלצים, השימוש בצמחי מרפא איננו מחליף את הצורך בתזונה  נכונה ומאוזנת ומטרתו היא לתמוך את התהליך באופן פיזיולוגי ונפשי  ולהקל על המטופל להירתם למחויבות  ולתוצאות.

המנגנונים על פיהם צמחים יסיעו לשמירה על תקינות מערכת העיכול והורדת משקל:
• סיוע לאיזון בזמן התהליך  והשלמת חסרים-צמחי מרפא עובדים עם המקצב  הטבעי של גופינו מעין השבה לתדרים הנכונים ,זוהי תרומה חשובה מאוד לתהליך ההרזיה הדורש כוח לשינוי ויציאה מאיזון קודם  וכן הקפדה על תזונה נכונה והשלמת חסרים.
בהקשר למנגנון זה נזכיר את חשיבות השימוש  בזרעי הקצח השחורים , מומלץ על שימוש של חצי כפית ביום זרעים כתושים  שכתשנו באותו יום.

• סיוע רחב ומערכתי-השימוש בצמחי מרפא בזמן תהליך ההרזיה עשוי לתת מענה לא רק לירידה במשקל אלא אף  לתהליכים פתולוגיים משניים שהם תוצאה של ההשמנה כך שניתן יהיה במקביל  לירידה במשקל לטפל בנושאים כמו תסמונת מטאבולית  הנובעת בין היתר מחילוף חומרים לקוי , הגברת תהליכי הפירוק בניה וניקוי בגופינו ,תמיכה נפשית ועצבית ,שמירה על איברים ומערכות בזמן התהליך ,שיקום ושמירה על כלי דם ולחץ הדם, ועוד.
תהליכי ריפוי אילו ישתפרו במקביל לירידה במשקל  בקצב מהיר יותר אילו היו בתהליך מיושמות רק ההמלצות התזונתיות.

• השפעה על הצורך במתיקות- האינדקס הגליקמי הינו מדד המשקף את קצב יציאת הגלוקוז (המגיע מהמזון) ממערכת העיכול לזרם הדם ,לכל מזון ישנו אינדקס שונה ,אכילת מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה תגרום לעליה חדה ברמות בסוכר בדם ומשם לעליה חדה ברמות האינסולין המופרש מהלבלב ,עליה חדה מידי  תגרום לעליה חדה גם לרמות האינסולין ובהמשך לירידה חריפה ברמות האינסולין אשר תגרום לעייפות, לתחושת רעב ולכמיהה למתוקים .
מעגל זה מסכן את תהליכי ההרזיה ומקרב את המרזים לנקודת שבירה.
לצמחים יכולת יעילה לשמור על ערכי סוכר מאוזנים לאורך שעות היום במקביל להמלצות התזונה וזאת בעיקר על ידי שמירה על יציאה מבוקרת של גלוקוז אל זרם הדם . מנגנון זה ניתן להפעלה בשימוש בצמחים בעלי סיבים מסיסים כמו פשתן ,צ'יה ,קליפות פסיליום וכן בצמחים המגבירים את ניצולת האינסולין כמו קצח ,חילבה ,וקינמון.
צמח הגימנמה  אף הוא צמח חשוב בהקשר להקטנת הכמיהה למתוקים ועליו נרחיב כאן.
 זהו מטפס שמופיע בטבע בהודו וסין שמעליו מייצרים תכשירים לטיפול ברמות סוכר גבוהות וירידה במשקל.
רמז ליכולתו ההיפוגלקמית שנבדקה במחקרים רבים הינה העובדה שאם נלעס את עלי הצמח מספר דקות נאבד את היכולת לחוש מתיקות . השימוש בצמח הראה תוצאות טובות בכל הקשור להורדת רמות הסוכר בדם בצום וגם לאחר הארוחות במקביל השפיע הצמח לטובה על רמות הכולסטרול והשומנים בדם, עוד הראו בדיקות שלצמח כנראה יכולת להשפיע  שיקומית על יכולתו של הלבלב לייצר אינסולין.
לסיכום –גימנמה הינו אחד הצמחים הנחשבים ביותר לסיוע להורדת משקל ,השפעתו המאזנת על רמות הגלוקוז בדם וכתוצאה מכך על הנמכת התיאבון והתשוקה לפחמימות הפכו אותו לצמח מוביל  בהודו לטיפול בנזקי השמנה ,השמנה וסכרת

• צמחים שיסיעו להורדת משקל באמצעות השפעה לטובה על חילוף חומרים-בהקשר זה נציין  את הצמח –מלאבר תמר הינדי הנקרא גם גרסיניה קמבוציה
השימוש הינו בקליפת הפרי שנקלפת לפני ההבשלה וממנה עושים תכשירים כמו סוכריות , או קליפות יבשות שניתן להרתיח ולשתות ,הפרי עצמו משמש כטרי כפרי חמוץ להכנת רטבים.
על פי המסורת האסיתיית מותווה השימוש בפרי לשיפור עיכול והרזיה
על פי הרפואה המערבית   זהו צמח מרכזי לטיפול בהשמנת ייתר ,שימוש בצמח מעכב פעילות אינזימטית בכבד של אינזים בשם הידרוקסי ציטריק אסיד- אנזים זה אחראי בכבד על המרת פחמימות לשומנים .
השימוש בצמח מוריד גם את רמות השומנים והכולסטרול הרע בדם ויוצר מרחב מוגן מפני התפתחות טרשת עורקים.
בנוסף יש לצמח השפעה משלשלת עדינה והוא מותווה בעיקר למצבים של עצירות כרונית על רקע בעיות עיכוליות והשמנת ייתר המלווה בתאבון מוגבר.
לסיכום לצמח חשיבות גדולה הטיפול בהשמנת ייתר ונזקיה.
אופן השימוש –אכילת סוכריה לפני כל ארוחה , הרתחת מספר קליפות יבשות מידי יום ושתית המרתח ,שימוש בכמוסות (פחות מומלץ בגלל שזה מנטרל את ההשפעה החיובית של הטעם של הצמח לטובת הורדת תיאבון.
השימוש יהיה לטווחים ארוכים וישפיע  על חילוף חומרים רק לאחר מספר חודשים רצופים של שימוש 
מספר שבועות לאחר תחילת השימוש מעלה הצמח את רמות הסרוטונין ומסייע לבלימת בולמוסי אכילה
יצוין כהערה כללית ששימוש בקליפות ו או פירות לפני הבשלה מנצל את רצונו של הצמח להוריד את הרצון של בעלי החיים סביבו לאוכלו בטרם הבשיל.
 
• צמח החילבה הינו קטגוריה בפני עצמה בהקשר של הורדת משקל  ושייך לקבוצת הצמחים המכילים סיבים מסיסים המווסתים את קצב יציאת הגלוקוז ממערכת העיכול לדם.
זרעי החילבה מוגשים כתבלין במטבח ההודי והתימני וכחלק מתערובת הקארי ההודית המפורסמת ,עלי החילבה משמשים להכנת רטבי בשר במטבח הפרסי ונקראים בפרסית שאמבלילה.
בחקלאות מצניעים את החילבה כדשן ירוק להשבחת הקרקע בשפע החנקן והמינרלים שמצויים בה.
זה מאות שנים שמיוחסות לחילבה תכונות היפוגליקמיות .
וויסות י קצב יציאת הגלוקוז בדם מושג על ידי שמוש בצמח החילבה כנראה בזכות החומרים הריריים בעלי מבנה צפוף במיוחד ,ריר זה אינו נספג בדופן המעי ונוכחותו מעכבת ובכך מווסתת ספיגת שומנים ופחמימות .
כנראה שבחילבה חומרים נוספים שעשויים להשפיע לטובה על איזון ספיגה
השימוש הוא באבקה הגרוסה שמוסיפים למאכלים ו או מקציפים וכן בנבטים שניתן בקלות להנביט לבד ולהם פחות ריח לוואי שיוצא מהעור והשתן בזמן השימוש.

• חריף ,מר ,מתוק ,חמוץ ,נטראלי –מה קורה שכל הטעמים הללו מופיעים ביחד באותה ארוחה כמו במטבח ההודי או הפרסי שימוש בטעמים כולם ביחד יוצר אפקט מעקב תיאבון והוא אתגר לכל ארוחה שמוכנת במטרה להוריד משקל.
את הטעמים ניתן להשיג בעזרת שימוש בתבלינים בעלי איכויות טעם  ריח וצבע שונים
ניתן לחוות זאת כשאוכלים אורז עם רטבים שונים שמוספים אליו בזמן הארוחה
בנוסף צמחים בעלי טעם חמוץ נחשבים מדכאי תיאבון למשל אכילת קליפת לימון או שימוש באבקת תבלין הסומק תיתן הרגשה מצמקת בלשון ובהמשך הרגשת צימוק כללית יותר שתעכב תיאבון.
ניתן לראות בתרבות התאילנדית ואחרות סוכריות שאוכלים לפני ובזמן ואחרי הארוחה העשויות מצמחים חמוצים כמו תמר הינדי ו או גרסיניה לסוכריות מוסיפים קצת חריפות מצילי וזו בעתם תרבות של סוכריות מרזות ומשפרות עיכול.
שימוש בפירות צמח השכיזנדרה שהוא צמח חשוב ברפואה (הפירות דומים לחמוציות) ייתן את אפקט ריבוי הטעמים והקטנת התיאבון ,השכיזנדרה נקראית צמח חמש הטעמים...

• צמחים לשמירה על משקל גוף תקין לקראת ובגיל המעבר –שמירה על איזון אסטרוגני עשויה למנוע את שרשרת התגובות הצפויות  בגיל המעבר בגוף האישה ובהם צמצום תופעת גלי החום ,שמירה על לבידו , ואף האטת תהליכי העלייה במשקל הצפויים החל מתחילת הרגשת החוסר באסטרוגן.
אכילת 10 פירות בבוקר וכנ"ל בערב של צמח שיח אברהם עשויה לסייע מאוד לעכב ולמתן את תסמיני גיל המעבר ואף לשמור על משקל גוף תקין.
גם ללעיסת זרעי השומר אפקט דומה בגלל דמוי אסטרוגן שהם מכילים (בדומה לפירות שיח אברהם)
בשולחן ההודי מוגשים זרעי שומר ללעיסה  ,מסתבר שיש להם השפעה רחבה על תקינות פעילות מערכת העיכול ,הם גורמים ליציאות טובות ואף מקטינים את תחושת הרעה על ידי השפעה על תחושת בלוטות הטעם.

• סיוע נפשי בזמן הירידה במשקל ניתן להשיג באמצעות מרתח שעושים עם שורשי וויטניה ,2 גר ליום להרתיח יחד עם כוס מים לעשר דקות ולשתות פעם ביום במשך מספר חודשים ,ניתן להוסיף למרתח לאחר כיבוי האש ל10 דקות כפית פרחי טיליה וכפית עלי וגבעולי וורבנה רפואית  כל זאת לעשות פעמיים ביום כדי לקבל הקלה נפשית  שתסייע בעמידה ביעדי ההרזיה.
 
לסיכום –הורדת משקל בעזרת צמחים זה לא רק לאכול חסה בלבד יש המון מה לעשות ולא תתאכזב מההמלצות שצרפנו ,כדי ליישם אותם צריך קצת להתאמץ אבל תחשבו מה זה מול 10 ק"ג עודף שאתם לוקחים לפני ההרזיה יחד איתכם לכל מקום.

בהצלחה אבי ציטרשפילר
תבלניאי ועשבונאי חוות דרך התבלינים
www.derech-hatavlinim.co.il
עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו