הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  


כתבו עלינו

ללא מרשם- סוף לעצירות, מגזין חיים אחרים 5.2.2013
הרמב"ם המליץ שנדאג ליציאה של לפחות פעם ביום ואמר- "ידאג האדם לפנות מעיו לפחות פעם ביום".
מאמר זה מיועד לאילו שמתקשים במתן יציאות  ומי שסובל מבין היטב את הצורך לשפר יציאותיו ..

אז בואו נצא לדרך:
מהי עצירות –מצב של אי מתן צואה לפחות 3 ימים רצוף עם הרפואה  המודרנית וקושי של למעלה מיום עם הרפואה הטבעית.
מהי תנועתיות (פריסטלטיקה)-מערכת העיכול שלנו מקדמת את המזון הנכנס אליה ובהמשך את הפסולת הנותרת על ידי תנועת שרירים בלתי רצונית המתרחשת מרגע כניסת המזון לחלל הפה ועד  ליציאת הפסולת מהחלחולת ,תנועה זו אמורה לספק את הצורך לספוג את רכיבי המזון לדם ובהמשך לפנות את הפסולת כצואה החוצה.

מדוע התנועתיות מאיטה או נעצרת ?
לתופעה זו סיבות רבות והיא יכולה לנבוע ממספר גורמים רב שאת חלקם נציין כאן:
1. איכות המזון והרגלי אכילה לקויים
2. מתח נפשי המשפיע גם על התנועתיות
3. ספיגה לקויה של  רכיבים מהמזון לגופינו
4. קצב חילוף חומרים לקוי ואיטי
5. כבד שמתקשה לפנות רעלים ושומנים
6. חסר פעילות בבלוטת התריס
7. בעיות בזרימת דם ועוד

נזקים אפשריים שגורמת העצירות:
1. הפקק שנוצר מהווה קרקע פורייה לפרוק חיידקי שיוצר גזים וכן רעלנים העלולים להיספג במחזור הדם ולגרום לנזקים.
2. תופעות הלוואי של עצירות יכולות להוביל לכשלים שונים בגוף כמו מחלות עייפות פגיעה בחיוניות פגיעה בתפקוד באיברים ומערכות ועוד.
3. עקב ספיגת המים מהצואה במעי הגס היא עלולה להצטמק ולהפוך לפקק המקשה על היציאה בנוסף לקושי הפריסטלטי.
4. מאמץ לשכנע את השרירים הטבעתיים ... עלול להוביל למצבי טחורים (התנפחות כלי דם מקומיים)ופיסורה (פגיעה בכלי דם ופצעים).
5. הקושי במתן צואה מוריד את איכות החיים מאוד.

טיפול בצמחים: קיימים צמחים רבים שניתן לשלב לטיפול בעצירות ,סיוע לעיכול ויצירת פתרונות לבעיות מערכתיות הנגזרות מקושי עיכולי וניתן לחלקם למספר קבוצות עם אופיים של הצמחים ואף לבחור את הצמח הרצוי  או הצמחים מכל קבוצה תוך כדי מתן מענה למטרות הטיפול האישיות של כל מטופל.

• צמחים מרים-בקבוצה זו ניתן למנות את ה-כורכום ,שן הארי , עלי ארטישוק לענה שיחנית (שיבה )ועוד
אופן הפעולה של הצמחים המרים –מרירות המזוהה על ידי גבשושיות הטעם בלשון מתפרשת על ידי המוח כמצב סכנה שיש לטפל בו על ידי הגברת הפעילות העיכולית בכל שרשרת העיכול ,תכונה זו ניתן לנצל באופן יזום על ידי נטילת צמחים מרים כחלק מהטיפול בעצירות.
לצמחים אילו יתרונות נוספים כמו:
1. שיפור ספיגה
2. וויסות ספיגת שומנים ופחמימות והשפעה מאזנת על רמתם בדם
3. הגברת זרימה לימפתית ומתן שתן כדי להיפטר מעודפי נוזלים
4. השפעה לטובה על  תהליכי ניקוי בגופינו
5. השפעה חיובית על תהליכי הבניה הפירוק והפינוי בגופינו
המלצות לשימוש –כורכום 5 גר ליום כתוספת למאכלים רצוי בשלוב סיבים, שורשי שן הארי 2 גר ליום להרתיח 10 דקות יחד עם כוס מים לסנן ולשתות, עלי ארטישוק-חליטה 3 פעמים ביום של כפית לכוס מים שסיימו לרתוח רצוי לפני הארוחות ,יצוין שלעלי ארטישוק יכולת לסייע להורדת משקל .
יצוין גם שהצמחים המרים בטוחים יחסית לשימוש מאחר שהם אינם פועלים  במנגנונים ממכרים ואינם גורמים נזק והפיכת המעי לעצל כמו צמחים שמנגנון הפעילות שלהם הינו השפעה פיזיולוגית על דופן המעי ובהמשך פגיעה ביכולת התנועתיות העצמית שלו-לדוגמה עלי סנה.

• צמחים ממשפחת הסוככיים-ברובם  ידועים בצורת השימוש שלהם כזרעים שהם גם תבלינים
המקובלים ברפואה המסורתית כתבליני עיכול ובהם אניס ,שומר ,קימל, כוסברה, זרעי שמיר  ועוד.
המשפחה נקראת סוככיים בגלל תכונתה לייצר מבנה פרחים וזרעים הדומה לסוכך.
השימוש בצמחים אלה משפיע על היעילות  של התכווצויות השריר החלק במעי ,משפר את הטונוס שלו וגורם לו להיות אפקטיבי יותר.  תכונה זו ניתן לנצל  כדי לטפל בעצירות וגם לטיפול בזיהומים שך מערכת העיכול בהם התנועתיות נעשית מהירה ,גורמת לכאבי בטן ופחות אפקטיבית.
בהודו נפוץ השימוש בזרעי שומר  בזמן ולאחר הארוחה והם מוגשים בצורות שונות כזרעים וכסוכריות לשולחן
השומר הינו צמח מרכזי בהקשר זה ושימוש בו מסייע להקטנת היווצרות גזים ,שפור וויסות ספיגה ,טיפול בכאבי בטן, טיפול בריח רע בפה שמקורו בעיכול ועוד.
כל מה שצריך זה לרכוש את הזרעים ולאכול כפית לפני ו או בזמן הארוחה.

• קמומיל- פרחי קמומיל הינם קטגוריה עיכולית בפני עצמה וחליטת פרחי קמומיל הנקרא  בערבית בבונג.
תסייע לעיכול  כמו הצמחים המרים והסוככיים גם יחד .רצוי לשלב אותו כחליטה עם צמחים מרים אחרים וזרעי סוככיים ביחד.
המלצתנו לערבב במשקל שווה את הצמחים הבאים  פרחי קמומיל ,זרעי שומר, עלי ארטישוק, זרעי אניס ,זרעי כוסברה –להרתיח 5 דקות כפית מהתערובת לכוס מים  לחכות עוד רבע שעה לסנן ולשתות לפני כל ארוחה  להשפעה טובה יש להשתמש מספר חודשים במיוחד במצבים כרוניים של שיקום הפריסטלטיקה.

• צמחים משפרי זרימת דם- כמו רוזמרין ,הל ,צ'ילי חריף, ג'ינג'רחולינג'אן שזה השם הערבי של צמח.
שנקרא אלפיניה  ניתן לשלב כתבלינים במאכלים ולקבל מהם זרימת דם מוגברת לאזורי העיכול והשפעה חיובית על פריסטלטיקה כמו כן יסיעו צמחים אילו גם לספיגה ניקוי פינוי פסולת המרצה כללית , חיזוק כללי וכן יש בצמחים אילו חומרים אנטי דלקתיים ונוגדי חימצון רבים.

• צמחים המכילים סיבים מסיסים-לקבוצה זו שייכים צמחים רבים כמו זרעי פשתן, זרעי צ'יאהזרעי
חילבה
,זרעי פסיליום ,שורשי ליקוריץ  ועוד.
השימוש בסיבים  המסיסים הנמצאים בצמחים אילו שנקראים גם משלשלי נפח  בשלוב עם נוזלים  גורם לספיחת המים על ידי  הסיבים ,כתוצאה מכך הם מתנפחים .
תופעה זו גורמת לשרשרת של תגובות מועילות  וביניהן:
1. לחץ על דופנות המעי על ידי הסיבים המתנפחים גורם לתנועתיות
2. הריר הנמצא בסיבים מצפה את הרקמה הרירית של מערכת העיכול וגורם לשיפור וויסות קליטת הסוכרים  והשומנים ,הגנה בפני כגיבים ברקמה ,סיוע לתפקוד תאי הריר ,סיוע למערכת החיסון בפני זיהומים ודלקות ,ועוד.
3. הריר מקל על הפסולת להחליק על דופנות המעי וכן יוצר בסופו של התהליך אפקט של משקולת המחיש נפילת הצואה החוצה...
4. הריר יסייע לתחושת מלאות ושובע
השימוש בזרעים המכילים סיבים מחייב כתישתם מבעוד מועד שאם לא כך לא יופרד הסיב מהזרע ולא יתרחשו הפעולות הרצויות  כמו כן יש לכתוש את הזרעים סמוך לשימוש ככל הניתן כדי  למנוע חימצון קלקול ואובדן החומרים המופלאים שמכילים הזרעים.
 
לסיכום-
בכתבה זו ציינו מספר קבוצות של צמחים שהשימוש בהם לאורך זמן יסיע לטיפול בעצירות ובאופן מערכתי על מערכות שהובילו לעצירות ונזקים ישירים ועקיפים שעלולה לגרום.
יחד עם המלצות תזונה ובשלוב צמחי המרפא נוכל לשפר לא רק את התנועתיות אלה בנוסף להביא ליתרונות נוספים ולבריאות כללית טובה שמערכת עיכול תקינה הינה אחד התנאים החשובים לקיומה ושמירה עליה.
 
בברכת יציאות קלות...
אבי ציטרשפילר- חוות דרך התבלינים
עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו