הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  


כתבו עלינו

לתבל את החיים - מגזין חיים אחרים יוני 2011
ירוק בעיניים
מאת: עודד שלומות
 
על פי מראהו, לבושו וכפות ידיו. אבי ציטרשפילר הוא לפני הכל חקלאי שורשי, המעדיף את מרחבי השדות ואת האדמה הפורייה על פני ארבעה קירות ואורות ניאון. אלא, כפי שהוא כותב בהקדמה לספרו "סודות מן השדות- על תבלינים וצמחי מרפא" בהוצאת מדיה 10: "מחקלאי הפכתי לתבלינאי ואחר כך לעשבונאי, המנסה להבין את חוכמת הצמחים ואת יכולתם להשפיע על גופנו". כיום ציטרשפילר נמצא מעט פחות בשדות ויותר ב"מעבדת" צמחי המרפא שלו שבחוות דרך התבלינים בבית לחם הגלילית. הוא עומד גם מול קהל המאזין להרצאותיו והמשתתף בסדנאות המועברות בהומור חם: "אמי הפולנייה הכירה שני תבלינים שמן וסוכר, אחרי הרבה שנים שניסינו ללמד אותה להגיד 'זעתר', היא הייתה אומרת 'זייטר' במבטא פולני מודגש".

משנה ניהולית הוליסטית
מעבר לשלל הפעילויות העסקיות סביב חוות התבלינים, לציטרשפילר יש משנה ניהולית הוליסטית, מאצילה ומאתגרת. אף שהוא בעל המקום, מנהלת את החווה עדי חיים ולצדה פועלות בצוות הניהולי נשים צעירות ומוכשרות רובן מושבניקיות מהאזור שהתקדמו מלמטה. לדברי ציטרשפילר, האווירה הנשית משפיעה על התחושה הכללית הנינוחה והפחות תחרותית, מקנה תמיכה רגשית לסובבים ומאפשרת תוצאות עיסקיות טובות המגיעות באופן טבעי.
חוות דרך התבלינים אף זכתה בתחרות עסקים קטנים של ידיעות אחרונות והגיעה לקו הגמר מתוך 700 חברות שהשתתפו בפרויקט. מנהל התפעול הוא דווקא גבר- מוחמד עבדאללה מכפר מנדא הסמוך. "מצאנו חקלאי מעולה היודע לדבר אל צמחים, ואנחנו עובדים בשיתוף, בכיף ובמקצועיות רבה".מספר ציטרשפילר. "מוחמד כל כך מוכשר ובעל פוטנציאל, ואני רוצה לדאוג שיתפתח וילמד גם באקדמיה. הצוות היהודי- ערבי אצלנו מתפקד כמו משפחה אחת. אנחנו חוגגים במשותף חגים, עוזרים ודואגים זה לזה". נוסף על האווירה הנשית והרב דתית- עדתית, שורה על המקום גם חוכמת הניסיון של גבי רוזנבליט, המלווה העסקי בן 80 מקיבוץ גניגר.

נוער בסיכון בחממות תבלינים
ציטרשפילר מרבה להשתמש בדבריו במושג win-win ובשיתופי פעולה. למשל, עף על פי שלחוות התבלינים יש 12 חנויות ברחבי הארץ הפועלות בשיטת הזכיינות, הוא מקפיד לציין כי אלו "שותפים לדרך שנבחרו בקפידה וזוכים להכשרה, לליווי ולחונכות שוטפת". החווה מעורבת גם במיזם קהילתי- חינוכי בכפר הנוער רמת הדסה שליד טבעון. "מיכל שטרן", מנהלת המקום ובת מושב בית לחם הגלילית, פנתה אליי שנלמד את החבר'ה, בני נוער בסיכון, את תחום התבלינים וצמחי המרפא", מספר ציטרשפילר.
"במשך הזמן התרחב הפרויקט לשילוב של לימודים ושל עבודה בחממות שהקמנו במקום. יצרנו מסגרות של מחויבות אישית, של אחריות, של חינוך לערכים, לטבע וליזמות, לאחרונה הצטרפה אלינו גם משקיעה הולנדית וכרגע יש ברמת הדסה שלוש כיתות בעוסקות ביזמות של ייצור עציצים עם צמחי תבלין ומרפא ובית מלאכה קטן לייצור סבונית ארומטיים, שחלקם נמכרים גם דרכנו".
מיזם נוסף הוא בשיתוף "יחד בגליל" מקיבוץ מחניים, קהילה תומכת ומרכז שיקומי לאנשים בעלי פיגור שכלי. חוות התבלינים הקימה במקום חממה ומרכז תעשייתי קטן לייבוש צמחי תבלין ופירות. במקום יועסקו הדיירים ואוכלוסיה וותיקה, בני גיל הזהב מהאזור. בספטמבר מתוכנן להיפתח במקום גם מרכז מבקרים. "איני מתייחס לפרויקטים כאלו בצורה עסקית", אומר ציטרשפילר. "זו זכות גדולה להיות מעורב ביוזמות כאלו, ובסוף בטח גם תהיה לנו הכנסה טובה. מי שנותן בסוף גם מקבל".
 
פיצה תמורת שק אורגנו
הוריו של אבי, ניצולי השואה ציפורה וצבי ציטרשפילר, הגיעו לבית לחם הגלילית בשנת 1948 במטרה להגשים חזון חלוצי התיישבותי. האב היה סקרן וחדשן מטבעו והקים משק מגוון עם רפת, לול, מטע, פרדס וגן ירק. בשנות החמישים היה מחלוצי גידולי התבלינים, והתמחה גם בייבוש תבלינים ובפיתוח שיטות וכלי עבודה ייעודים בתחום זה. ציטרשפילר נזכר שהוריו עסקו גם ב"סחר חליפין", ובילדותו היו אוכלים פיצה משפחתית תמורת שק אורגנו.

שלושת הילדים נרתמו גם הם למשק המשפחתי ("היינו הפועלים וכבר בגיל 12 הייתה לי חלקת זעתר משלי") ובילו את רוב שעות אחר הצהרים וימי החופש בשדות. לאחר משבר המושבים של שנות השמונים (ריביות נשך, קריסת ארגוני הקניות ו"חוק גל" שפתר את הבעיה). התבסס המשק גם כיצואן צמחי תבלין.
"לאחר פטירת הוריי נשארתי במשק להמשיך ולפתח את מה שהתחילו", אומר ציטרשפילר. "במשך הזמן גם התמחתי בתבלינים ובצמחי מרפא, ורציתי להנגיש לקהל הרחב באופן ישיר את כל הידע והתוצרת שלנו במקום אחד בעל ערך ואופי של תיירות חקלאית, מושג מקובל מאוד בעולם".
אלא שהליכי הרישוי וקונפליקטים חברתיים רגישים הקשורים בחיי המושב, הקשו על היוזמה. לדברי ציטרשפילר, הוא כל הזמן ידע שצריך לעבוד בטוב ומתוך הסכמה, והתעקש לקבל את ברכתם ואת הסכמתם של המתנגדים הגדולים והעקשנים מקרב שכניו. כדי שלא ליצור עומס תנועה ורעש בתוך בית לחם הגלילית ("בשבתות זה היה מגיע למלחמת אחים") סלל על חשבונו דרך העוקפת את המושב ומגיעה עד החווה. הוא קיבל את כל האישורים הנדרשים ופעל לשביעות רצון שכניו, שרבים מביניהם (בעקר הבנות) עובדים במקום באופן קבוע או עונתי.
לאחרונה הרצה בכנס בנושא תיירות חקלאית מתוך נקודת המבט של היזם ויכולתו להתמודד עם מבוכי הבירוקרטיה והשכנות. "בתום ההרצאה ניגשו אליי פקידים ומקבלי החלטות, ואמרו כי הוכחתי להם שדרך ארץ משתלמת", הוא מספר. בחווה יש שטח של כ-70 דונמים ובו כ 35 סוגי גידולים שונים. את שאר 265 התבלינים וצמחי המרפא האחרים הם מייבאים, מעבדים ואורזים. החקלאות שלהם היא אורגנית בפועל ובנשמה, אולם ללא פיקוח והרישוי הנדרש.
 
שלוש עצות בריאות
כך כותב אבי ציטרשפילר בפתח ההקדמה לספרו: "נוסף על חמצן, מזון, חומרי בניין, צל ומסתור, ריחות, טעמים, צבעים, הנאה צרופה של נופים, סביבת טיול ועניין, מוזיקת רקע ועוד- הצמחים מסוגלים לספק לנו ולבעלי החיים שמסביבנו את האפשרות לחיות חיים בריאים יותר ושלמים יותר".
בספר יש שישה פרקים: צמחים ותבלינים שמומלץ ללקט, צמחים שכדאי לגדל בגינה, צמחים שכדאי לאחסן במזווה, תערובות תיבול להנאה ולבריאות, מתכונים מומלצים ומסלולי טיול וליקוט. מתוך שלל העצות שלו, ציטרשפילר בחר לתת לקוראי "חיים אחרים" שלוש עצות מרכזיות:

 - בזרעי הקצח יש חומצות אמינו רבות, חומצות שומן, ויטמינים ומינרלים. פעילויות הרפואית מועילה נגד חיידקים, פטריות ותולעים. הקצח פותח דרכי נשימה (אנטי טסמתטי ומפחית נחירות), מווסת לחץ דם, יעיל נגד אלרגיות, מוריד רמות סוכר בדם, מסייע לעיכול, משפר זיכרון וריכוז ועוד. מכיוון שהוא אינו מתפרק במערכת העיכול מומלץ להשרותו בשמן זית ולהשתמש בשמן לסלט שספח את חיוניות הקצח לאחר השרייה של כשבועיים-שלושה.

 
- בסחוג התימני (פלפל חריף, שום, הל, מלח, כמון וכוסברה) יש מרכיבים תזונתיים עשירים, ויטמינים, נוגדי חימצון ועוד. מומלץ לפתוח כל ארוחה בתערובת הסחוג מכיוון שהיא מעלה את החומציות במערכת העיכול ומכינה את המערכת לספיגה טובה יותר של כל מרכיבי הארוחה.

- בקיץ מומלץ לשתות חליטות צמחים קרות: לואיזה, נענע, מליסה ועוד. חולטים תערובות צמחים במים רותחים, מקררים ושותים. החליטות מרוות ובריאות ואפשר להכין מהם גם שלגונים.
עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו