הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  


כתבו עלינו

לחלות כדי לא לחלות - לאישה 20.6.11
לחלוט כדי לא לחלות (מתוך מגזין לאישה יוני 2011)
מאת: תמי שם טוב/ צילום: סיגל בן דוד

עלי זית, ליקוריץ ולואיזה הם חומרי גלם נפלאים להכנת תרופות טבעיות למגוון של מחלות. לא תנסו?

בבית ילדותו של אבי ציטרשפילר, הבעלים של "חוות דרך התבלינים" בבית לחם הגלילית, תיבלו את האוכל בעיקר בסוכר ושמן, כיאה למשפחה פולנית אסלית. אבל זה לא הפריע להם לגדל שדות עצומים של תבלינים ארצישראליים.
בפתיחה לספרו המצויין והשימושי "סודות מן השדות" (מדיה 10), מתאר ציטרשפילר את ילדותו במשפחה חלוצית שמתקיימת, עובדת, חיה ונושמת צמחי תבלין, ומגיש טיפים מצויינים לכל מי שמעוניין להפיק את המיטב מצמחי המרפא והתבלין: ללקט אותם בחוץ, לגדל בגינה או באדנית או לאחסן במזווה, כדי לתבל בחוכמה ובטעם למען בריאות המשפחה
.
עלי זית
קוטפים עלים מעץ זית הדגל בטבע- לא בקרבת כביש או מקור אחר של זיהום אוויר. רצוי לא ללקט בתקופת הפריחה כדי לא לפגוע בפוטנציאל הפרי. אפשר וקל לייבש עלי זית ולאחסן בכלי כהה במקום מוצל.
לטיפול בערכים גבוהים של לחץ דם, זוכר וכולסטרול ובנגיפים, חיידקים וקנדידה: משרים חופן עלי זית יבשים או שני חופנים טריים בליטר מים, ומרתיחים. מנמיכים את האש לרתיחה אטית למשך עשרים דקות, ושותים חם או קר במשך היום. אפשר להצטייד בתרמוס ולשתות במהלך היום.
למניעת עששת וטיפול בדלקות חניכיים ובאפטות בפה: מכינים מרתח (ראו מסגרת הוראות הכמה למירתח ולחליטה) בכמות קטנהיותר, ופעם ביום טובלים בו את מברשת השיניים עם המשחה ומצחצחים היטב את השיניים ואת חלל הפה. אפשר גם להכין קיסמי שיניים מענפי עלי זית דקים (לאחר ששטפתם היטב את הענפים), ופעמיים ביום לנקות איתם בין השיניים.
 
ליקוריץ
הוא גדל גם בארצנו, ולפחות מבחינת אבי ציטרשפילר (ורבים מבני דורו) הוא חלק מטעם הילדות ("מצאנו אותו בחולות ולעסנו"). השוש גדל באזורים לחים וחוליים, מתרבה במהירות ומתפרש על פני שטחים עצומיעם. אבל הכי פשוט לקנות מקלות ליקוריץ בחנויות התבלינים ולהשתמש בהם בהתאם להוראות הבאות:
לטיפול בשיעול, ברונכיטיס, ליחה ואסתמה: מכינים מירתח משורש הליקוריץ גרוס בכמות של שני גרם שורש לכוס מים. שותים פעמיים ביום.
להקלה על כיב קיבה ותריסריון: שותים פעמיים ביום מירתח משורש ליקרויץ גרוס. החומרים המצויים בו מעלים את כמות התאים המפרישים ריר בקיבה, משמרים את איכות הריר ומוסיפים לה ריר מהצמח, וכך נוצרת מחדש הגנה על תאי הקיבה מפני חומציות יתר.

להקלה על צרבת, כאבי גרון ופצעים בפה: אפשר לשתות חליטה ואפשר גם לגרגר אותה.
לחיזוק בלוטת יותרת הכליה(אדרנל): בלוטה זו זקוקה מדי פעם לחיזוק, כשנגמלים מתרופות סטרואידיות למשל- שתיית מירתח של ליקוריץ יכול, במקרים אלה, לבוא לעזרתה.
להקלה על דלקות כרוניות: שתיית מירתח ליקוריץ עשויה לעזור להלבנת שיניים: מוצצים מקל ליקוריץ מספר דקות ביום, מסייע גם לשמירה על היגיינת הפה.
לטיפול באקזמה, דרמטיטיס וזיהומי עור: טובלים צמחר גפן בחליטת הליקוריץ ומניחים קומפרסים על המקום המגורה. להשלמת הטיפול מומלץ לשתות את החליטה.

כתחליף לעישון: הליקוריץ יכול לסייע בגמילה מניקוטין- מוצצים מקל ליקוריץ במקום סיגריה.
אזהרה: הליקוריץ הוא צמח בעל השפעה חזקה ולכן לא מתאים לכולם, הוא לא מומלץ למשל, לנשים בהריון או מניקות, לא מומלץ לילדים ועלול להיות בעייתי במקביל לנטילת תרופות מסוימות, למשל סטרואידים או תרופות להורדת לחץ דם. לכן יש להתייעץ עם רופא לפני השימוש בו.
 
לואיזה
עציצי לואיזה קטנים זמינים במשתלות, אפשר להשריש את אמירי צמיחתה ואפשר גם לגדלה בעציץ מרווח ליד החלון, או במשרד ליד מכונת הקפה- כחלופה לשתייה החמה הרגילה: מניחים עלים אחדים בכוס מים חמים, ממתינים מספר דקות ושותים לרוויה.. מובטח לכם שהלואיזה תהפוך לחביבת הקהל ואפילו תגביר תפוקה בעבודה.
לשינה טובה: חולטים חופן לואיזה וחופן לבנדר בסיר מים בנפח שלושה ליטרים למשך עשר דקות, שופכים את תכולתו לאמבטיה וטובלים.

להרגעת מערכת העיכול: הלואיזה מרגיעה את הקיבה ואת המעיים באמצעות ויסות החומציות, שיכוך התכווצויות ושיפור הספיגה. כדאי לשתות חליטת לואיזה באופן קבוע קצת לפני הארוחה, קצת במהלכה וקצת אחריה- בעיקר אם אוכלים ארוחה כבדה. הלואיזה מטפלת גם בגזים ובנפיחות בבטן, משום שהיא מרחיבה את כלי הדם הסופגים את המזון במערכת העיכול.
להורדת חום: מאחר והלואיזה גורמת להזעה מוגברת ומרחיבה את כלי הדם היא מסייעת בפליטת חום הגוף- יש לשתות את החליטה, מומלת מאוד לילדים (בשילוב עם צמח התרזה) הסובלים מחום.
לטיפול בדלקות בדרכי השתן: הלואיזה היא צמח משתן ולכן מתאימה למקרים של דלקות בדרכי השתן. מומלץ לחלוט אותם בשילוב צמח הכוכו (Buchu Leaf) ולשתות מספר פעמים ביום.

לשדרוג מאכלים: להעשרת מרק- אוגדים יחד צרור של ענפי לואיזה ולימונית, מכניסים למרק בחמש הדקות האחרונות לבישול, ומקבלים מרק בניחוח לימוני נפלא. להעשרת סלט פירות- מוסיפים עלים טריים או יבשים של לואיזה לסלט פירות, מערבבים, ממתינים דקות אחדות לפני ההגשה ונהנים מניחוח הלימוני. אפשר לשלב גם עם יוגורט. להעשרת חמאה- גורסים עלי לואיזה יבשים לאבקה ובוזקים על פרוסת לחם מרוחה בחמאה.
 
חמים וטעים-
מה ההבדל בין חליטה למירתח?
חליטה: שיטת פירוק של הצמח על ידי מים- חדירת המים החמים לצמח גורמת לחומרים המסיסים והנדיפים הטמונים בו לעבור למים. כמה זמן יש להשאיר את הצמח בתוך המים? בין שתי דקות לעשר דקות. ככול שמשאירים את הצמח יותר זמן במים, טעמם נעשה מריר. בדרך כלל המשמעות היא שהחליטה תהיה פחות טעימה, אם כי בהחלט בריאה יותר- וההכרעה בידיכם.

מירתח: שיטה קצת יותר אגרסיבית, מבחינת הלחץ שמופעל על הצמח. מכניסים את הצמח לסיר עם מים, מביאים לרתיחה איטית מנמיכים את האש ומבשלים על אש נמוכה עם מכסה במשך עשר דקות. אגב, את הנוזלים המופקים מהחליטה או המירתח אפשר להקפיא (להכניס לתבנית קרה, למשל ולהשתמש בכל פעם בקובייה). אפשר גם להכין מיצויים וסירופים, בתוספת ממתיק שישמש כחומר משמר.

שעת תה-
תערובת תבלינים לטיפול בתסמיני גיל המעבר
מה קונים:
• 4 כפות קוהוש שחור (מטפל בגלי חום, כאבי ראש, פעימות לב חזקות, עצבנות, סחרחורות, חרדה, נדודי שינה, דיכאון, הזעת לילה).
• 4 כפות פירות שיח אברהם (מפיג גלי חום, מווסת מחזור בתקופת טרום גיל המעבר, מגביר חשק מיני).
• 2 כפות שורש ליקוריץ גרוס (תומך בבלוטת יותרת הכליה, מווסת תסמיני גיל המעבר, מווסת רמת סוכר בדם, מטפל ביובש בנרתיק ומאזן את פעילות התערובת כולה).
• 2 כפות תה ירוק (נוגד חימצון, נוגד סרטן, מונע מחלות רבות, אנטי טרשתי, מעכב תהליכי הזדקנות).
• 3 כפות גבעולי שבטבט גרוסים (משפר את ספיגת הסידן בגוף, מחזק עצמות, מסייע לרקמות החיבור, מאזן הורמונים).
• 1 כף לאונרוס (ממתן פעימות לב חזקות)
• 2 כפות דמיאנה (מעודדת את התשוקה)
• 2 כפות מרווה רפואית (ממתנת הזעה בזמן גלי חום)
• 3 כפות ויטניה גרוסה (משפר את רמת האנרגיה בגוף, מרגיע את מערכת העצבים, מחזק את בלוטת יותרת הכליה, נוגד דיכאון ומסייע למתן מצבי מתח ועומס לאורך זמן).

איך מכינים:
קונים את כל התבלינים המפורטים לעיל בחנות תבלינים. מכינים מהם תערובת בהתאם למינון במופיע כאן.שופכים כף מהתערובת לכוס מים רותחים, משהים במשך עשר דקות, מסננים ושותים פעם ביום.
 
 
 
עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו