הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  



תבלינים - למה, כמה ואיך...

צמחיית העולם מכילה אלפי צמחים, שאנו מזהים אותם, בחושים שלנו, כצמחי ריח וטעם. צמחים אלו יחד עם שאר צמחית העולם נאספו משחר ההיסטוריה ע"י האדם.

ניתן לשער כי בתחילה לא היה הבדל בין איסוף צמחים למאכל לבין איסופם כצמחי מרפא, מה עוד שרוב מזונו של האדם היה ממקורות טבעיים. תוך כדי ניסוי וטעייה, התבררה לאדם עובדת יכולתם של צמחים לסייע לו בריפוי. במשך אלפי שנות שימוש וניסוי, נאסף בכל היבשות והתרבויות יידע עצום ומופלא על הצמחים ותכונותיהם, והם הפכו להיות, בעולם שעדיין לא התמסדה בו הרפואה, לשומרי גוף ונפש. יותר מכך, ניתן לומר שעד סוף המאה ה-17 רופא ובוטנאי היו חד הם, ורופא היה חייב להבין בצמחים כדי להצליח במקצוע. היום מתברר יותר ויותר עד כמה צדקה הסבתא, כשהמליצה על השימוש בצמחים, ואכן המחקר המודרני מאשר אחד לאחד את התכונות שאיתרה הסבתא בצמחיית העולם.

התבלינים הם המצטיינים והבולטים בתכונות הריפוי שלהם מבין הצמחים. כמון, זנגוויל, כורכום, כוסברה, אניס, שומר, אורגנו, פפריקה ותבלינים נוספים, הינם בעלי ערך עצום לאדם. הם מוסיפים טעם רב למזוננו ובנוסף, ניתן לבקש מהם בקשות לעזרה הרבה מעבר לטעם וריח. חלקם אף מצטיינים בעזרה מיוחדת שהם מגישים למערכות ספציפיות בגוף כמו למשל התרומה של צמח האזוב ותערובת הזעתר לשגרת המזון והעיכול שלנו. הממציא של תערובת הזעתר היה קרוב לודאי הרבה יותר רופא מאשר טבח. בעולם קדום, כשעדיין לא היה מקרר ובלית ברירה אכלו מזון מעופש, סייעה תערובת הזעתר למערכת העיכול שלנו. עוד נזכיר כי עד תחילת המאה ה-17 לא ידע האדם כלל על מחוללי המחלות - אותו עולם של מיקרואורגניזמים, חיידקים, וירוסים, פטריות, טפילים ומיני פתוגנים. מחלה הייתה עסק ביש ולעיתים פורשה כקללת האל וגזירה משמים. תהליכי ריפוי בעזרת צמחי תבלין הוכיחו את עצמם, מאחר והרבה מאוד צמחי תבלין הם אנטי... אנטי בקטריאליים, אנטי ויראלים, אנטי פטרייתיים, אנטי פרזיטים.

לאנטי אחראים בתבלינים בעיקר הפנולים- השמנים האתריים הנמצאים בשפע דווקא במשפחות הבוטניות הנפוצות בגידול תרבותי ובטבע בארצנו והן משפחת הסוככים ומשפחת השפתניים. בנוסף מכילים התבלינים כמות נכבדת של חומרים פעילים נוספים חלקם נוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים, פיגמנטים ומיקרו אלמנטים נוספים.

בכניסת מזון מתובל לגופנו, התבלינים שבו מתפרקים ונספגים ממערכת העיכול לדם ומשם לכל חלקי גופנו. כך מייצרים התבלינים עזרה גדולה למשל למערכת החיסון, לריפוי תהליכים דלקתיים, ולחיטוי זיהומים ומזהמים. כמו כן מסייעים התבלינים למערכות שונות בגוף כמו למשל: מערכת העיכול, מערכת הנשימה, מערכת כלי הדם והלב, מערכת העצבים, הכליות ודרכי השתן, לפינוי הפסולת מגופינו ועוד.

איך יודעים כיצד לבחור את התבלין הנכון לבעיה הנכונה?

שאלת מיליון הדולר. אז נכון שבעלי החיים לוקחים את העניין בקלות ויש להם חושים המזהים מה טוב להם, אבל לנו "היצורים החכמים" אין אינטואיציה לבחור בתבלין הנכון. אנחנו חייבים לעבוד קשה ולהבין דרך הראש והשכל איזה תבלין יסייע לנו.

ובכל זאת מספר כללים שניתן לנסח לגבי שימוש בתבלינים:
  1. נמשכת אל התבלין- כנראה שהוא מתאים ונחוץ לך. דחה אותך- התרחק ממנו.
  2. התבלין, אם תקשיב לו, אף יגיד לך כמה לצרוך ממנו.
  3. לפני שאתה מתחיל להשתמש בתבלינים ברצינות תדאג להיות לפחות בן שנתיים ומעלה.
  4. אם את אישה בהריון ו/או בזמן ההנקה, רצוי לחשוב פעמיים על כל פעולה שקשורה לתיבול ותבלינים כי חלקם בהחלט יכולים להזיק להריון ולתינוק.
  5. רוב התבלינים גם טעימים וגם בטוחים בשימוש. אם בכל זאת השתמשת ורע הרגשת... הפסק מיידית את השימוש. בד"כ התבלין לא מייד הורג אותך-הוא קודם נותן רמזים והזדמנות שנייה.
אז למה אתם מחכים, אתם שואלים אותנו, מה עושים מכאן והלאה. התשובה- התחילו להשתמש בתבלינים.

איך מתארגנים?

  1. שלב ראשון- הכנת מלאי הכולל תבלינים, עשבי תיבול, חליטות ותערובות תבלינים. מומלץ להצטייד במלאי הבא.
    • תבלינים מוכרים- פפריקה, פלפל שחור, סומק, כמון, כוסברה, זנגוויל, מוסקט, ציפורן, כורכום, פלפל אנגלי, הל, קינמון, כולם טחונים בטחינה טרייה ומאוחסנים בכלי זכוכית קטנים במקום קריר ויבש.
    • עשבי תיבול- אזוב, אורגנו, כוסברה, שמיר, טרגון, פטרוזיליה, קורנית, מרווה.
    • ירקות מיובשים- בצל, שום, פטריות ועגבניות מיובשות.
    • זירעונים קטנים- פשתה, קצח, שומשום מלא, אניס, שומר, קימל, כוסברה, חמנייה קלופה, חרדל. רצוי להצטייד במכתש ועלי ולכתוש לפני השימוש.
    • צמחי חליטה- מנתה, נענע, מליסה, זוטא, מרווה, לימונית, לואיזה, קינמון.
    • תערובות תבלינים- חוויאג' למרק, חוויאג' לקפה, זעתר וסחוג יבש.
  2. קנו ספר טוב בנושא תבלינים של אפריים לב, ניסים קריספל, מינה פארן.
  3. התחילו להשתמש.
דוגמא לשגרת יום תבלינים

  1. בבוקר קמים ושותים חליטת צמחים, מצאו לכם הרכבי חליטות המתאימים לכם.
  2. סלט- עם עשבי תיבול, ירקות מיובשים או זירעונים קטנים.
  3. לחביתה תמיד קצת קצח עם גבינה בולגרית.
  4. לגרנולה- אבקת קינמון, חמוציות, פירות יבשים ללא סוכר וללא חומר משמר.
  5. בצהריים לתבשילים החמים- פפריקה, כורכום, כמון, פלפל שחור ואנגלי ודומיהם.
  6. ליד הבשר עם האורז הפירה: עשבי תיבול, ירקות מיובשים, תערובות גורמה מוכנות. נציין כי רצוי להוסיף את התבלינים ב- 1/3 האחרון של הבישול עם מכסה סגור.
  7. למרק ולבשר- עשבי תיבול, מוסקט, פלפל שחור, חוויאג' למרק, סחוג יבש ועוד.
  8. בערב לפזר על גבינות קשות חתיכות זירעונים קטנים ועשבי תיבול כיד המלך.
  9. ללחם הקלוי ולטוסטים - סומק, כורכום, קימל, בצל, שום, פפריקה, עשבי תיבול ועוד.
  10. לקפה- חוויאג' לקפה.
  11. לסלט הפירות- עלי נענע, חמוציות, פירות יבשים, חמנייה קלופה, אגוזים ועוד.
  12. לחלב חם- צ'אי הודי.
אם תיישמו רק קצת מהמלצות חוות דרך התבלינים, אתם כבר בדרך הנכונה.

                אבי ציטרשפילר - בעלים
                חוות דרך התבלינים, שדות בית לחם הגלילית.



עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו