הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

תבלינים מסביב לעולם

העולם מציע לנו שפע של תבלינים, עם ניחוחות, מרקמים, צבעים וטעמים המעידים על עושר התרבויות והמנהגים. בעזרת נגיעות קטנות ממגוון התבלינים והצמחים בעולם נוכל לשדרג את הטעמים במטבח ולשלב בריאות, טעמים מפתיעים וניחוחות משכרים...
 

במטבח האסייתי
גלנגל- הגלנגל הוא קרוב משפחה של הג'ינג'ר (זנגביל), השורש  קשה יותר מהג'ינג'ר והוא מתבליני הדגל של המטבח האסייתי ולרוב מיובא לישראל רק בצורתו היבשה.
במטבח: טעמו מזכיר את הג'ינג'ר אם כי מעודן יותר. בגלנגל ניתן להשתמש בחליטות, מרקים וקדירות התבשיל המפורסם בו נעשה שימוש בגלנגל הוא מרק חלק קוקוס, גלנגל ולמון גראס (נקרא טום קאא).
בנוסף משתמשים בגלנגל להכנת משחות קארי למיניהם.
לבריאות: הגלנגל הינו צמח מחמם ומסייע לתפקוד מערכת העיכול. בתאילנד נהוג להשתמש בגלנגל טחון ומיץ ליים לטיפול בכאבי בטן, בנוסף השורש מסייע להקלה בקשיי נשימה.

 
ג'ינג'ר- זנגביל הינו אחד התבלינים הנפוצים והבריאים בעולם. הצמח מייצר קנה שורש מעובה ומשמש כבסיס למטבח האסייתי. הזנגביל (ג'ינג'ר) מגיע טרי, מיובש, מעובד כפרי יבש, במשקאות ועוד.
במטבח: במטבח משתמשים בשורש הטרי או היבש כתיבול ותוספת למתוקים, לקדירות, למרקים ולתבשילים הודים ואסייתים. אבקת חוויאג' למרק והקארי ההודי מכילות בתוכן ג'ינג'ר. שימוש נפוץ נוסף הוא בפרי היבש כחטיף.
לבריאות: הג'ינג'ר ידוע כממריץ זרימת דם פריפריאלית, ממריץ עיכול, מסייע נגד הקאות (לנשים בהריון מותר עד חודש שלישי) , אנטי דלקתי, מסייע לדלקות מפרקים, לשלשולים.. הג'ינג'ר מומלץ בזמן החורף- גם מחמם את הגוף ומסייע להזרים דם, גם מטפל בהצטננות, מסייע לסובלים מכאבי גרון. ההמלצה היא לשתות כוס מים חמים עם ג'ינג'ר או לאכול את חתיכות הפרי המיובש.
 

במטבח הצרפתי
הרב דה פרובנס- הרב דה פרובנס הינה תערובת עשבי תיבול איטלקיים המכילה: פטרוזיליה, שום גבישי, שמיר, קורנית מרוקאית, קורנית לימונית, מרווה, בזיליקום, מיורם, כוסברה עלים, אורגנו עלים, אזוב, טרגון, פלפל אדום. מקור התערובת הוא באזור פרובאנס שבדרום צרפת.
במטבח: התערובת הינה תוספת נהדרת לעוף, דגים, סלט עגבניות, רוטב פיצה ותיבול גבינות.
מומלץ לצרוב קלות בשר על האש, לפזר על הגחלים את התערובות ולהשאיר את הבשר מספר דקות על הגריל וכך מתקבל טעם מעושן צרפתי.
לבריאות: מכיוון שהתערובת מכילה כמעט את כל עשבי התיבול הירוקים היא מצוינת לניקוי הגוף מרעלים, ניקוי הכבד, סיוע בניקוי דרכי השתן והקלה על כאבי בטן.

 

במטבח המקסיקני
צ'ילי- אומנם אין מקור הצ'ילי במקסיקו אך בעקבות האהבה החזקה של המקסיקנים לאוכל חריף, התבלין הפך להיות מזוהה עם המקסיקנים.  הצ'ילי גדל על שיח שנקרא פלפלת הגינה ולו מספר זנים המובדלים בצורת הפלפל, בצבעו ובטעמו החריף.
במטבח: מומלץ להוסיף מעט חריפות עוקצנית לתבשילי המטבח השונים. מי שרוצה להתנסות במאכלים מקסיקנים מוזמן לבשל:  צ'ילי קון קרנה- תבשיל בשר עם שעועית, או ממרח פריחולס ועוד.
לבריאות: חריף זה בריא! אבל במידתיות...הצ'ילי יעיל לסובלים מגזים, יובש בחלל הפה, פצעים וזיהומים, שפעת והיא טובה גם לאלו מביננו השומרים על דיאטה. החריפות של התבלין מסייעת להרפיית שרירים, הרגעת כאבים, מניעת דלקות וכחומר מיזע וממריץ. 

 

במטבח האיטלקי
בזיליקום- אמרתם איטליה אמרתם ריח בזיליקום (ריחן) טרי עם פיצה, פסטה ומאפים. הבזיליקום שייך למשפחת השפתניים ויש לו מספר זנים הנפוצים במטבח האיטלקי ובמטבח הים תיכוני.
במטבח: הבזיליקום מתאים לפיצות, פסטות, מאפים, פשטידות ועוד. בעיקר נפוץ רוטב הפסטו המפורסם שעשוי מבזיליקום, שמן זית, צנוברים, שום ופרמזן. השילוב של התבלין עם שמן הזית מעניק לו צבע ירוק, עמוק ומשגע.
לבריאות: הרמב"ם אמר: "ולא ישכח לעולם לחזק הכוח הטבעי במזון, וכן לחזק הכוח הנפשי בריח הטוב עם הבשמים החמים, כמו המור והענבר ועלי הבזיליקון, היא אלחבק".

 

במטבח ההודי

הקארי- הקארי הצהוב הינו למעשה מספר תבלינים יבשים וטחונים המעורבבים יחדיו: עלי קארי, גרגירי כוסברה, פלפל לבן, כורכום, כמון, חילבה, מעט שום, הל, אגוז מוסקט, פלפל אנגלי.
במטבח: תערובת הקארי היא בסיס למאכלים רבים וההמלצה היא לטגן בצל עד שייראה כשקוף, להוסיף כף מאבקת הקארי, לערבב עד שהבצל כמעט מתייבש,  לשפוך מעט מים ושוב לערבב עד שהבצל מתייבש, להוסיף מים  עד לקבלת רוטב סמיך לירקות, בשר, עוף, דגים ומרקים.
בריאות: תערובת הקארי, המכילה מספר תבלינים, נחשבת לבריאה מאוד: כורכום – מסייע למניעת מחלות כמו סרטן, טרשת עורקים, בעיות בכבד, דלקות ועוד. זרעי כמון וכוסברה- מביאים תועלת רבה כמשככי כאבי בטן וכמפנים גזים ועוד.

הקארי הירוק היא תערובת נוספת מהמטבח האסייתי הכוללת גם כן  מספר תבלינים יבשים המעורבבים יחדיו: עלי קארי, עלי כוסברה טחונים,עלי פטרוזיליה טחונים, עלי חילבה טחונים,  כורכום, כמון, גרגירי חילבה, מעט שום, הל, אגוז מוסקט, פלפל אנגלי.
 
מתכון להכנת קארי הודי ביתי
החומרים:
כורכום טחון- 2 כפות
כמון זרעים- 2 כפות
חילבה זרעים- 1/2 כף
כוסברה זרעים - 1/2 כף
חרדל צהוב- 1 כפית
קינמון טחון- 1 כפית
זנגביל טחון- 1 כפית
ציפורן - 1 כפית
פלפל שחור - 1 כפית
הל – 1 כפית
גלנגל טחון- 1 כפית

אופן ההכנה:
- לטחון יחדיו את כל המרכיבים.
- לערבב היטב עד לקבלת תערובת אחידה
 
גראמסלה- הגראסמלה המפורסמת הינה תערובות של מספר תבלינים:קינמון, ורדים מפוררים, הל, ציפורן, פלפל אנגלי, פלפל שחור, חולינג'אן, כמון, כוסברה זרעים, פלפל לבן, עלי דפנה, אגוז מוסקט.
במטבח: תערובת הגראמסלה משמשת כתבלין לאורז, קדירות בשר, תבשילי עדשים וקטניות שהם מאכל נפוץ וזול בהודו. ההמלצה היא להתחיל את התבשיל עם טיגון בצל ואז להוסיף למשך כמה שניות את התערובות ולטגן עד לפתיחת טעמים.
לבריאות: בעקבות מרכיביה שהם חלק ממשפחת המחממים כמו פלפל, חולינג'אן, ציפורן, הל. מדובר בתערובת מצוינת לימי החורף ולעידוד זרימת דם פריפריאלית.
משפחת הסוככים הקיימת בתערובת: כמון, כוסברה מסייעת להקלה בכאבי בטן ולסילוק גזים לאחר הארוחה. השילוב של התערובת המכילה את הזרעים ממשפחת הסוככים יחד עם קטניות ועדשים שידועים בבעיות הגזים שגורמים – הינו שילוב מעולה.
 
במטבח התימני
חוויאג' קפה- תערובת מצויינת לקפה המכילה :קינמון, זנגביל, הל וציפורן. תערובת שהגיעה לישראל בעקבות עליית התימנים אך קיבוץ הגלויות עשה את העבודה גם בתחום התבלינים וכיום היא מוכרת אצל הרבה עדות...
במטבח: תערובת ייעודית ומצויינת לקפה שחור.
לבריאות: התערובות מורכבת מתבלינים מחממים ובעקבות כך ידועה בהיותה מסייעת לאון הגברי. הצמחים המחממים מעודדים זרימת דם פריפריאלית- והמבין יבין!
תערובת בריאה ביותר ומסייעת לעיכול ולכן מומלצת אחרי האוכל אך לא בכמויות גדולות בעיקר לאלו הסובלים מלחץ דם גבוה.
 
חוויאג' מרק- תערובת בריאה מאוד, המאפיינת את המטבח התימני. התערובת מכילה מספר תבלינים: כורכום, כמון, חילבה, כוסברה, שום, פלפל לבן, ציפורן, גלנגל, עלי דפנה.
במטבח: את תערובת החוויאג' ניתן להוסיף כמעט לכל תבשיל ירקות ובשר. תערובת החוואיג' מעשירה כל מרק ואף נותנת למרק מירקם סמיך, צבע צהוב-כתום נפלא ואף יכולה לשמש כתחליף נהדר לאבקת מרק.
לבריאות: התערבות בריאה ולא בכדי לכל מרכיב בה סגולות חזקות שיחדיו מתעצמות. כורכום – הנחשב לאחד התבלינים הבריאים שיש, וכיום מומלץ לצרוך 2 גר' כורכום ביום למניעת מחלות כמו סרטן, טרשת עורקים, בעיות בכבד, דלקות ועוד /זרעים טחונים של כמון וכוסברה- זרעים ממשפחת הסוככים מביאים תועלת רבה כמשככי כאבי בטן וכמפנים גזים / חילבה- מורידה לחץ דם, סוכר וכולסטרול. יעיל במקרים של סכרת, עצירות, טרשת עורקים ועוד.
 
 
עולם מתובל ושמח יש לנו- בואו לא נפחד ללמוד ולהכיר אותו ואת נפלאותיו!
צוות חוות דרך התבלינים
 
• הכתוב הינו מידע אינפורמטיבי הניתן בגדר המלצות בלבד ואין לראות בהמלצות אלה התוויות רפואיות. לנשים הרות או מיניקות, לאנשים הנוטלים תרופות מרשם ולילדים – יש להיוועץ ברופא.
 








עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו