הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

חרוב מצוי- Carob Johns Bread


שם מדעי : Ceratonia siliqua. L
משפחה בוטנית : קסלפייניים
באנגלית : Carob – Johns Bread
בערבית : ח'רוב
 
1. כללי
 עץ ירוק עד המגיע לגובה 12 מ', הגזע מתרחב עם השנים, הצמח דו ביתי זאת קיימים עצי זכר ועצי נקבה בד"כ אם כי לפעמים ניתן למצוא עצים דו מיניים שבהם פרחי הנקבה והזכר נמצאים באותו העץ.
רק עצי נושאי פרי. הפריחה בעיקר בסתיו והיא מצטיינת בריח חריף המזכיר ריח זרע של גבר.
הפרי תרמיל מעוקל כהה ומתוק וסיבי העשוי להגיע לאורך 30 ס"מ. קיימות עדויות נרחבות להיות החרוב פרי נפוץ למאכל בעיקר אם כי זוהה בעיקר עם מאכל עניים.
זרעי החרוב הזהים במשקלם שמשו אצל הצורפים והרוקחים במשקלות ומכאן המונח "קרט" הגזור מן השם הלטיני של הצמח.
 
2. שימושים בעבר ובהווה –
א.  אבקת חרובים משמשת תחליף לאבקת תחליף לאבקת קקאו בתעשיית השוקולד.
ב.  קמח מהזרעים מכיל 60% חלבון הוא ללא סוכר ומתאים לאפיה.
ג.   קמח מהתרמילים משמש בקוסמטיקה להכנת מסכת פנים.
ד.  קליפת העץ משמשים כמקור לטאנין (חומר מכווץ) ולתעשיית הכנת מקלות הליכה.
ה.  אסף הרופא אמר – החרובים מחזיקים את הילוך המעיים ואכן פירות צעירים גורמים לשלשול
     ובשלים לעצירות.
ו.   על בטנה של המתקשה ללדת בתימן שמים עלי חרוב כתושים מעורבים בשמן.
ז.   בתימן אצל הבדואים ובהודו משתמשים בחרוב לעצירת שלשול בגלל כמות הטנינים הגבוהה הנמצאת
     בפרי לפני הבשלה, מבשלים חרוב במים ושותים.
ח.  בתימן אוכלים חרובים כסגולה למניעת ו/או דיכוי כאבי מחזור.
ט.  באירופה שותים סירופ חרובים להקלה במחלות דרכי הנשימה, ושיעול.
י.   התורכים נאכלת ניצני הפרחים כשהם כבושים בחומץ.
יא. הפרי משמש בכל התרבויות למאכל אדם ובהמה.
יב. דבש חרובים מזין ומחטא ועושים אותו בבישול ארוך של מי החרוב.
יג.  בארצות אירופה מכינים מן הזרעים תחליף קפה הידוע בשם קרוט – קופי.
 
3. חומרים פעילים בחרוב -
א. ב-100 גר' פרי יש גזע מג' אשלגן ו-356 מג' סידן והוא מהווה גורם משמעותי בהשלמת חסרים של
    מינרלים ולא לגוף.
ב. הפרי לקראת הבשלה מכיל טנינים וכן העלים ומסייע לעצירת שלשול
ג. הזרעים מכילים 60% חלבון צמחי וקמח מהם ניתן לשלב באפיה לטובת אנרגיה (ספורטאים).
ד. בזרעים כמות גדולה של שרף המשמש כחומר מחטא וכן לתעשיית הדבק.
ה. החרוב משמש כחומר גלם לאלכוהול בגלל אחוז הסוכרים הגבוהה שבו שהופכים בתסיסה לאלכוהול.
ו. בחרוב 7% שומן ו-45% סוכר ובקקאו 23% שומן ו- 5% סוכר. הוא יכול לשמש תחליף לקקאו ואין
   בו כפי שיש בקקאו קפאין או חומרים ממריצי אלרגיה.
 
4. תכונות החרוב – פעילות רפואית –
א. מכווץ, מצמת – בזכות הטנינים הנמצאים בעלים ובפירות הצעירים – לטחורים, לעיכול בשר, לפצעים.
ב. מזין – בזכות שפע מינרלים ויטמינים חומרי חיטוי ועוד בכל חלקי הצמח.
ג. מרגיע את העור – קמח מהתרמילים הבשלים.
ד. משלשל – הפרי הבשל בצירוף שתיית מים מכיל סיבים וחומרי ריר .
ה. מטפל בעצירות ומנקה המעיים, מגביר תנועתיות, זאת בעזרת הפרי הטרי: לשתות משרה.
ו. מטפל בשיעול ומחלות נשימה וליחה – הפרי הבשל.
ז. לריפוי פצעים על הלשון-מורחים דבש חרובים. מומלץ בעיקר לתינוקות וילדים.
 
לסיכום –
עיקר השימוש – שתיית משרה חרובים לטיפולים:שלשול חריף,ליחה, כאבי בטן.








עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו