הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

גדילן מצוי Milk Thistle

גדילן מצוי. כוכב נולד!

הגדילן המצוי, צמח הבר שעלה מהאשפתות אל כס המלוכה,
מציע מגוון רחב של תועלות ושימושים במטבח וברפואה הטבעית
 
שלוש יבשות, 2500 זני צמחים
ארץ ישראל, המהווה נקודת מפגש בין שלוש יבשות ואזורים אקלימיים שונים זה מזה, התברכה
בכ-2500 זני צמחים המתרכזים בשטח קטן יחסית. מרבית מצמחי הבר הגדלים בארץ ישראל משמשים מאז ומתמיד כמקור למזון וכמרכיבים ברפואה הטבעית. חלקם אף תורבתו והפכו למרכיב חשוב בדיאטה של תושבי האזור. אחד הבולטים מביניהם הוא הגדילן המצוי.
 
גדילן מצוי. מלך הקוצים.
הגדילן המצוי ("חורפיש" בערבית) הינו צמח בר חד-שנתי קוצני, שפריחתו לבנה או ורודה ומוקפת במעגל סימטרי של קוצי מעטפת ארוכים. רבים נוהגים לטעות בין הגדילן לברקן, הן בגלל הדמיון הרב ביניהם והן בשל קרבתם ושכנותם. אך קרקפת הברקן אינה עגולה וקוצי המעטפת ארוכים, מסועפים ואינם סימטריים.
הגדילן, שמקורו באירופה, פורח ממרץ ועד יוני והוא נפוץ מאוד בצידי הדרכים ובאשפתות בגליל, במדבריות יהודה ושומרון, במישור החוף והשפלה, בכרמל, בגולן ובהרי יהודה והשומרון.
עם נביטתו לאחר הגשם הראשון בחודש נובמבר, ניתן ללקט בצידי הדרכים וביערות את נבטי הגדילן בטרם יהפכו לקוצים. מספר שבועות מאוחר יותר ניתן לאסוף את גבעוליו והחל מסוף חודש מרץ ועד יוני ניתן לאסוף את הזרעים מהחלק העליון של הפרח. האיסוף מתבצע באמצעות תלישתם מה"מצנח" המשמש אותם במעופם הרחק מצמח האם. כדי להפריד את הזרעים מהפרח, מניחים חופן "מצנחים" על כף היד, נושפים עליהם כשהם מחוברים לזרעים. המצנחים נפרדים מהזרעים שנשארים בכף היד ואותם ניתן לאכול.
 
שילוב של סגולות רפואיות וקולינאריות
החומר הפעיל העיקרי בזרעי הגדילן נקרא "סילמרין" - סוג של פלבנואיד (נוגד חמצון חזק) בעל השפעה חיובית על הכבד. הצמח מגן על הכבד ומגביר את יכולתו לנקות עצמו מרעלים, כימיקלים, תרופות והורמונים. בנוסף, מגן הצמח על קרום תאי הכבד מפני רעלני כבד ומפגיעה דלקתית ולפיכך הוא מתאים לטיפול בזמן דלקות כבד אקוטיות או כרוניות ומחלות של כבד שומני. הגדילן המצוי מומלץ לשימוש לצורך שיקום פגיעה בכבד כתוצאה מצריכת אלכוהול, הוא תורם לצמיחה מחודשת של תאים והזרעים מפחיתים רמות שומנים וכולסטרול בדם. בנוסף, הגדילן יעיל בטיפול בצהבת, בבעיות עיכול שונות, בסוכרת, בדלקות עור ובאקזמות (כטיפול חיצוני) ולמחסור בחלב בזמן ההנקה.
 
שימושי הגדילן:
הזרעים

לזרעי הגדילן, אותם אוספים באביב לאחר הפריחה, יש טעם מר, אך בשל ערכם התזונתי הרב מומלץ ללעוס ולאכול אותם. השימוש בזרעי הגדילן מצמצם את רגישותו של הכבד לאנטיביוטיקה ולאלכוהול ורופאים רבים באירופה נותנים מרשמי גדילן למטופלים הצורכים תרופות המתפרקות בכבד, כגון נוגדי דיכאון וסטטינים להפחתת רמת הכולסטרול.
מרירות הזרעים מסייעת להמרצת פעילות המרה, לשיפור העיכול, הספיגה במעי והיציאות, לטיפול בתאבון חלש ובמצבי התפתחות איטית בקרב ילדים ותינוקות. בנוסף יש למרירות זו השפעה אנטי-דכאונית ואנטי-דלקתית כללית
איך משתמשים?
משתמשים במרתח או כמאכל: לועסים ובולעים 10 זרעים ביום ושותים מים.
 
הנבטים
נבטי הגדילן הם מאכל מזין, המשלים חוסרים בויטמינים.
איך משתמשים?
בשלב נביטת הגדילן המצוי, אפשר להשתמש בנבטים הטריים כתוספת לסלט ולכריכים.
 
הגבעולים
השימוש בגבעולי הגדילן משתן ותורם לשיפור פעילות הכליות ולהורדת לחץ דם, לכן הם מומלצים כחלק מהטיפול הניתן לדלקות בדרכי השתן.
איך משתמשים?
כשהצמח גדל, ניתן להשתמש בחלק התחתון של גבעוליו (הנקראים בערבית "סינרה") לנקות אותם מהקוצים ולצרוך אותם כחטיף, כתוספת לסלט או למאכלים מבושלים. טעמם מזכיר את טעמו של הארטישוק.
 
העלים
השימוש בעלי הגדילן הוא חיצוני ומסייע לטיפול בפצעים. עלי הגדילן מכילים חומרים המכווצים כלי דם ומחטאים פצעים ולכן הם מתאימים לחיטוי ולעצירת דימומים.
איך משתמשים?
קטפו חלק מהעלה, נקו אותו מקוצים, לעסו במשך כמה שניות והניחו על הפצע.
 
שילובים מומלצים:
לניקוי הכבד ולטיפול בדלקות כבד, מומלץ לשלב את זרעי הגדילן עם שורש שן ארי, אכילאה, כורכום ושכיזנדרה.
איך משתמשים?
ערבבו כמות במשקל זהה מכל צמח, הרתיחו כף מהתערובת בכוס מים במשך עשר דקות
ושתו פעם ביום לפני ארוחה.
 
תופעות לוואי לשימוש בגדילן
צמח הגדילן נטול תופעות לוואי והוא בטוח לשימוש לילדים קטנים, לנשים בהיריון ולמניקות.
צריכה במינונים גבוהים עלולה לגרום לשלשולים בעקבות מרירותו של הצמח.
 
אבי ציטרשפילר
תבלינאי והרבליסט
בעלי חוות דרך התבלינים








עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו