הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

על תבלינים, גורמה ומה שביניהם

בימי קדם, התבלינים היו שווים את משקלם בזהב ולא במקרה. מעבר לסגולותיהם הרפואיות, שימשו התבלינים ליצירת מתכוני גורמה לבני האצולה בלבד. כיום, כשהתבלינים זמינים מתמיד, גם אתם יכולים לשלב במטבח, בריאות וטעם מיוחד!
כיצד משתמשים בתבלינים שלמים?
כדי להפיק מהתבלינים את מיטב הניחוחות, הצבעים והטעמים וליהנות מכל סגולותיהם הבריאותיות והקולינאריות, נהוג בתרבויות שונות "לפתוח" אותם מראש ולאחר מכן לשלב אותם בתבשילים:
בהודו מתחילים בטיגון התבלינים בשמן חם או בחמאה. לאחר שהשומן ספג את טעמם ממשיכים בבישול. באינדונזיה מרסקים את התבלינים במכתש ועלי יחד עם דבש, סילאן, שמן זית, שמן חמניות, בצל קצוץ ועוד. במרוקו קולים את התבלינים במחבת יבשה עד שהם מתחילים להשמיע פצפוצים ולאחר מכן מוסיפים את יתר מרכיבי התבשיל. לעיתים מקררים את התבלינים ומוסיפים אותם בשלבי הבישול הבאים.
תבלינים שלמים או טחונים?
מומלץ לרכוש תבלינים שלמים ולטחון אותם עפ"י צורך במטחנה או במכתש ועלי. אם אתם מעדיפים תבלינים טחונים, קנו אותם בכמויות קטנות ושימו לב שאינם מכילים תוספות של חומרי טעם, ריח ומונסודיום גלוטומט. אחסנו את התבלינים בכלים אטומים במקום קריר ואפל או במקרר - הרחק מדגנים, קטניות וסוכר. תערובות מוכנות כדאי לקנות בכמויות גדולות יותר, כי משתמשים לעיתים קרובות יותר.
גורמה ברגע - תבלינים ותערובות שכדאי להכיר!
קצח – מלך הבריאות
הקצח נחשב לתבלין הבריא ביותר. שימוש יומיומי בקצח מחזק את הגוף ומשלים חוסרים תוך מניעת מחלות. הקצח מווסת לחץ דם, מפחית סוכר בדם, ממריץ את מערכת החיסון, מונע כיווץ במערכת הנשימה, ממריץ מיצי מרה, מעודד יצור חלב אם, מגן על הלב, מסייע לעיכול ולמחלות עור שונות (אקזמה), משפר זיכרון וריכוז ועוד.
כיצד משתמשים?
כתשו את הקצח והוסיפו אותו לסלט, לחם, גבינות, מרקים, פשטידות ועוד. אפשר להשתמש גם במוצרי הקצח התעשייתיים (טחינה קצח, חלווה קצח, שמן קצח). באפשרותכם ליצור שמן קצח בעצמכם: קחו צנצנת זכוכית בנפח 250-500 cc, מלאו אותה עד 1/3 הגובה בקצח ואת השאר בשמן זית וסגרו את המכסה. נערו את הצנצנת פעמיים ביום במהלך שבועיים-שלושה ואח"כ השתמשו בשמן לתיבול. סובלים מבעיות עור? מירחו שמן קצח ישירות על האזור הבעייתי ותופתעו מהתוצאות!
כמון/קימל/אניס/שומר – עושים סדר בבטן
משפחת סוככיים המתמחה בפינוי גזים. שילוב הזרעים בתבשילים הידועים כמייצרי גזים (כרובית, ברוקולי, שעועית וכו') מקל משמעותית על תופעות הלוואי.
כיצד משתמשים?
לועסים לאחר כל ארוחה 5-8 זרעים לשיפור ספיחת הגזים ולטיפול בכאבי בטן ונפיחויות, ניתן אף לחלוט את הזרעים בכוס מים חמים למשך 10 דק', לסנן ולשתות.
קינמון - עוזר המון!
הקינמון מסייע בהורדת רמות הסוכר והכולסטרול, ממתן שלשול, ומקל בהתקררות ושפעת.
בנוסף, הקינמון מחמם את הגפיים ע"י הגברת זרימת דם פריפריאלית, מסייע לטיפול באנורקסיה ועוזר לפיתרון בעיות במערכת העיכול. צריכת קינמון במינון גבוה עלולה לעורר תגובה עורית.
כיצד משתמשים?
השתמשו בתבלין הקינמון הטחון כתוספת לתבשילים שונים, עוגות וקינוחים. השתמשו בקליפות העץ להכנת חליטות.
פפריקה – המלכה האדומה
אפרים קישון, טומי לפיד, וחנה סנש לא טעו. הפפריקה, התבלין הלאומי של הונגריה, מוכרת לכם בטחינה דקה יחסית. לעומתה, הפפריקה המרוקאית נטחנת באופן גס ואף מוסיפים לה שמן חמנייה ה"פותח" את הריח והטעם. פפריקה מעושנת מעניקה טעם ייחודי לתבשילים השונים.
כיצד משתמשים?
שלבו את הפפריקה בתבשילים וזכרו: 2 כפיות פפריקה ביום, מכילות את רמת הויטמין C הרצויה למשפחה שלמה!
שום - האנטיביוטיקה של הטבע
לשום ריח דומיננטי וסגולות רפואיות חזקות. השום מונע מחלות לב והסתיידות עורקים, מוריד לחץ דם וכולסטרול, מקטין את הסיכון לטרשת עורקים, מגביר את גמישות כלי הדם, מונע סוגי סרטן במעי הגס, בוושט ובקיבה.
כיצד משתמשים?
אמיצים? איכלו שן שום אחת ליום. לחילופין, תבלו מאכלים בנגיעות שום: לחם, פסטה, תפוחי אדמה, אנטי-פסטי ועוד, אך אל תגזימו. שימוש מוגזם יגרור תופעות לוואי כמו עלייה בלחץ דם.
חוויא'ג למרק – הסוד התימני לאריכות ימים
תערובת המאפיינת את המטבח התימני ומכילה מספר תבלינים בריאים במיוחד:
כורכום - מהתבלינים הבריאים שיש. 2 גר' כורכום ביום יתרמו למניעת מחלות סרטן, טרשת עורקים, בעיות בכבד, דלקות ועוד.
זרעים טחונים של כמון וכוסברה – בעלי יעילות רבה כמשככי כאבי בטן וכמפני גזים.
חילבה - מורידה לחץ דם, סוכר וכולסטרול. ויעילה לטיפול בסכרת, עצירות, טרשת עורקים ועוד. 
תבלינים נוספים כמו שום, פלפל לבן, ציפורן, גלנגל ועלי דפנה יתבלו את האוכל בסגולות רפואיות.
כיצד משתמשים?
את תערובת החוויאג' ניתן להוסיף לכל תבשיל ירקות, בשר ומרקים.

בהרט
תערובת מזרח תיכונית המשמשת בתבשילי בשר, אורז, קטניות ונחשבת לתערובת מחממת. בבסיס התערובת נמצא את הקינמון, הציפורן, אגוז המוסקט ותוספות שונות.
כיצד משתמשים?
תערובת הבהרט משמשת כתבלין עיקרי בבישול עוף, בקר, קובה, חמוצים וחמין עיראקי (טבית).
התערובת חזקה ומרוכזת ולכן יש להשתמש בה בכמויות קטנות.

בתיאבון ו...לבריאות!
אבי ציטרשפילר
תבלינאי והרבליסט
בעלי "חוות דרך התבלינים








עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו