הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

הידעתם? לפרג היסטוריה של בריאות!


חג הפורים הוא הזדמנות מצוינת להכיר את הפרג התרבותי. לפרג ממשפחת "בוטנית הפרגיים", הנקרא גם אפיון, חש האש, אלכשכש ואלזבדי, מגוון תכונות רפואיות שכדאי להכיר.

הידעתם? לפרג היסטוריה של בריאות!
• הפרג התרבותי הוא אחד הצמחים הראשונים ששימשו את האדם כסמי הזיה
ולצרכים נרקוטיים - הרדמה והיפנוזה.
• העדויות הראשונות לשימוש בפרג נמצאו בקרב האשורים לפני 6000 שנה.
• בקברי הפרעונים במצרים נמצאו ילקוטי פרג אשר ייחסו להם תפקיד מרגיע.
• הפרג אינו מוזכר בתנ"ך, אך במשנה הוא מוזכר יחד עם השומשום: "פרגין ושומשומין".
• בתרבות ההלניסטית והרומית ובעולם המוסלמי והטורקי, השתמשו בשרף הפרג להכנת גלולות.
• במשפחת הפרג מעל 100 מינים. בארץ גדלים 9 מיני פרג כשהחשוב בהם מבחינה כלכלית הוא הפרג התרבותי.
• פרח הפרג מואבק על ידי חיפושית אמפיקומה (זיבלית), המאופיינת ביכולת נדירה בקרב החרקים לזהות צבע אדום.  
• ברוב מדינות העולם השימוש בשרף הפרג (האופיום) הוצא מחוץ לחוק. חלק מהמדינות מתירות ייבוא זרעי פרג רק לאחר שעברו טיפול מעקר, על מנת שלא יוכלו לנבוט.
• הפרג אינו מכיל כולסטרול ויש בו מעט מאוד מלח, אבל בכף פרג טחון יש כמעט 50 קלוריות...
 

מה סוד כוחו של הפרג?
הפרג מכיל 25 סיבים אלקלואידים שונים וביניהם מורפין (משכך כאבים), קודאין (שיכוך שיעול ומניעת כאבים) ועוד. חומרים אלו נותנים לכל אחד מחלקי הפרג "כוחות" רפואיים טבעיים ושימושיים לאדם:
הצמח כולו:
משמש כמקור מצוין לטיפול בטחורים ע"י הכנת תחבושות מהצמח, בנוסף מטפל הפרג במערכת העצבית.
 
שורש הפרג:
משמש לטיפול בכבד ולהרדמה.
 
שרף הפרג:
משמש להכנת האופיום, הכנת גלולות הרגעה, במדינות האיסלאם בהן חל איסור על משקאות חריפים, משתמשים בשרף להכנת משקאות, לטיפול בקדחת השחת, לטיפול בהרעלות ולהרדמה.
 
זרעי הפרג:
משמשים לאפייה, לטיפול בשיעול, דלקות במעיים, חיזוק שיניים וחניכיים, טיפול בבעיות עיניים, טיפול במחלות נפש, הורדת חום והרדמה. לצורך טיפול בשעלת ובדלקות פנימיות,  ניתן להרתיח את זרעי הפרג עם חלב חם ולשתות. פרג טחון הוא מקור טוב לסידן ומכיל כמות הגדולה פי 15 מכמות הסידן המצויה בחלב.
 
בנוסף מכיל הפרג:
תיאמין (ויטמין B1) הופך גלוקוז לאנרגיה, מסייע בחילוף החומרים בגוף ומפחית סטרס.
מגנזיום המווסת את פעולת השרירים
אבץ המסייע בתהליכי בנייה ופירוק של חלבוני התא והחומר התורשתי
סיבים תזונתיים המסייעים לעיכול תקין ותחושת שובע
אשלגן השומר על מאזן תקין של נוזלים ואלקטרוליטים בגוף
חומצה לינולאית המסייעת בהורדת כולסטרול ומניעת מחלות כלי דם.

שימושי הפרג במטבח
הפרג משתלב מצוין במטבח. יש להכין עבורו רק מכתש ועלי או מטחנת תבלינים.
מאפים:
ניתן להשתמש בזרעי הפרג על לחמים, עוגות, עוגיות ומאפינס.
 
סלטים ורטבים:
ניתן לכלול זרעי פרג בסלטים, ברטבים לפסטה ובירקות.
 
שניצל פרג:
מתכון לאניני טעם, לשמרנים ולילדים. המשלב בפרורי הלחם המשמשים לציפוי השניצל 5-6 כפות מהפרג.
למעוניינים לשדרג את המתכון נמליץ על השרייה של חזה העוף בקערה עם מעט צ'ילי, חרדל ושום למשך מספר שעות, לטבול בביצה, בפרורי לחם עם פרג ומשם למחבת!
 
דגים, בשרים, גבינות רכות וקשות:
זרעי הפרג מעניקים טעם נחשק ומיוחד ומרקם המשדרג מתכונים רבים.
 
משחת פרג:
קולים מעט את זרעי הפרג, כותשים בעזרת מכתש ועלי לידי קמח דק. מערבבים חמאה/חלב/ חלב סויה/מים עד להיווצרות מרקם קרמי. במשחה שנוצרת ניתן להשתמש באפייה או למרוח על טוסט. את המשחה ניתן לשמור בקירור למשך שבוע.
 
איך לבחור פרג איכותי?
1. בזרעי הפרג רצוי להשתמש מיד לאחר הטחינה מכיוון שזמן קצר יחסית לאחר האחסון
הם נוטים לקבל טעם מריר. לכן יש להקפיד להשתמש רק בפרג טרי שנטחן בסמוך לשימוש.
2. לשמירת טריות הפרג הטחון מומלץ לאחסנו במקפיא בשקית ניילון אטומה, בתוספת קמצוץ סוכר לשמירת הטעם.

פורים שמח!
                                                    .
 
 

 








עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו