הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

מרווה משולשת - Salvia Fruticosa


תיאור, היסטוריה ופולקלור:
בעולם הקדום לא ידעו מה בדיוק גורם למחלה, וזו נחשבה לרצון האל. רק לפני מספר מאות שנים התחילה האנושות להתוודע לפתוגנים, אותם חיידקים, נגיפים ועוד בע"ח קטנים שמחוללים מחלות.
צמח בעולם הקדום ש"הצליח" לרפא ו/או לעצור מחלה/מגיפה נחשב לצמח שהאל שלח והפך לצמח קדוש. כך קודשו האזוב, הקצח, המרווה, הפיגם, המור, הלבונה ועוד... והפכו להיות "סופר צמחים" לטיפול במחלות.
בעולם הקדום האמינו שהמרווה מתאימה לטיפול בכל חולי ומרפא. חולה שהתייאשו ממנו ולא הצליחו למצוא דרכים לעזור לו עבר לעיתים טקס שבו הפשיטו אותו מבגדיו וחבטו בו בזרדי מרווה, זאת בתקווה שמתישהו אחת החבטות "תקלע למטרה" לאזור ממנו "יצאה" המחלה.
מקור השם "מרווה" הוא מהמילה "מירמיה" (השם הערבי של המרווה), הנובעת מהקדושה שהעניקה לה, עפ"י המסורת, מרים אמו של ישו.
בלטינית נקראת המרווה "סלוויה". מקור השם בא מהמילה "סלוואר" בספרדית שמשמעותה "המציל", "המושיע". ואכן, למרווה תכונות מרפא רבות.

בארצנו ניתן למצוא סוגי מרווה רבים שלהם תכונות דומות כמו: "המרווה הריחנית" בהרי ירושלים, "המרווה המצרית" בנגב, "המרווה הצמירה" בנגב ובמישור החוף, "מרוות יהודה וירושלים" במרכז וצפון הארץ.. אולם "המרווה המשולשת" הנמצאת בגליל, בכרמל, ובהרי יהודה ושומרון נחשבת למרווה הטובה ביותר לטיפול רפואי ואולי הטובה בעולם!
חשוב לציין שהצמח מוגן ואסור בקטיף מסחרי, אך בהחלט יש מקום לקטוף ממנו קצת (מספר עלים ולא יותר) בזמן טיול, לאחסן ולהשתמש בהתאם לצורך. מה גם שהשימוש בצמח הינו בכמויות קטנות מאוד. ניתן גם לקטוף ממנה אמירי צמיחה, לשתול בט"ו בשבט בגינה, להשקות ולהשריש, ובכך לעבור לצד החוקי של החיים לצד המרווה המשולשת. ובכלל ניתן "לשכנע" את חלק מצמחי הליקוט לעבור לגינה שלנו ולגדלם בתרבות. יתרונם בכך שגידולם פשוט והם כמעט ולא צריכים טיפול והסתגלות. זאת נעשה באמצעות זרעים שנאסוף בעונת הזרעים או באמצעות אמירי צמיחה שנשתול ונשריש בד"כ בעונה שבין ט"ו בשבט לפסח.
 
החלק בשימוש: עלים, פרחים.
 
למי שרוצה ללקט:
ניתן למצוא את המרווה המשולשת (נקראת כך בגלל צורת העלה שלה) בגליל, בכרמל וכן בהרי ירושלים. ניתן לאסוף מספר עלים , לייבש ולשים במקום מוצל. ניתן גם להשריש אותה בקלות ולהעבירה לגינה באופן הבא: קוטפים בתחילת חודש מרץ אמיר צמיחה ושומרים בבד/נייר לח עד שמגיעים הביתה. רצוי שאמיר הצמיחה יהיה באורך 10-12 ס"מ. טומנים את אמיר הצמיחה באדמה עד שרק הקצה מציץ החוצה. דואגים במשך שלושה שבועות שהאדמה תהייה רטובה כל הזמן עד שהאמיר משריש. ממשיכים להשקות מעט פעם בשבועיים. רצוי לקטוף את הצמח מדי פעם על מנת לפצל אותו ע"י כך שמבטלים לו את "השלטון הקודקודי", ואז הוא מתחזק ומתרחב. בשיטה זו ניתן לרבות את רוב הצמחים ממשפחת השפתניים.
 
יתרונות בריאותיים:
המרווה הינה "בגדול" צמח מחטא ומכווץ עם בונוסים נוספים כמו חומרים מרים, נוגדי חמצון. חומרים ארומתיים, חומרים פיטואסטרוגניים דמויי אסטרוגן (הורמון נשי) ועוד...
החומר הארומטי "טוג'ון" (thuyone) נמצא במרווה המשולשת בכמות קטנה מאוד וזניחה.
הטוג'ון נמצא בכמות גדולה יותר במרווה הרפואית. עובדה זו עושה את המרווה המשולשת לבטוחה יותר לשימוש, מאחר והטוג'ון הינו חומר בעל השפעה אסטרוגנית ובכמויות גדולות עלול להשפיע לרעה על מערכת העצבים ולגרום לפרכוסים.

אז מה ניתן לבקש מהמרווה?
א) עוזרת לדלקות בדרכי הנשימה העליונות, דלקות גרון והצטננות (כחליטה או בגרגור).
ב) עוזרת לכאבי בטן וזיהומים במעי, למיתון שלשול, ולדלקות פה וחניכיים כחלק ממשחת שיניים.
ג) למרווה הרפואית יש השפעה הורמונלית, כאמור בגלל הטוג'ון, ולכן היא מסייעת בעיקר להקלה בגלי חום וגם עצירת חלב אצל מניקות.
ד) מסייעת לחיזוק כללי במצבים של תשישות וחולשה של מערכת החיסון.
ה) לגיל הזהב עוזרת בבעיות חוסר זיכרון וריכוז.
ו) למרווה המשולשת התמחות בטיפול בבעיות של פטריות בין הרגליים, וכן להגלדת פצעים.
ז) למרווה המשולשת פעילות חזקה יותר משל המרווה הרפואית כנגד חיידקים ופטריות, והיא עשויה להקל אף במצבים של קנדידה.
ח) בגלל תכונות החיטוי שלה, בגלל היותה מרחיבת כלי דם במערכת העיכול, ובגלל היותה מרה, המרווה הרפואית הינה צמח לשיפור פעילות מערכת העיכול בהקשר של ספיגה, ניקוי כבד, גזים, בטן נפוחה וכאבי בטן.
 
רעיונות לשימוש:
א) לועסים קצת עלי מרווה עד ליצירת עיסה וחובשים עם העיסה את הפצע.
ב) עושים חליטת תה מרווה ושותים כשמצוננים, כשהבטן כואבת, כדי לטפל בגלי חום.
ג) עושים משרה של מרווה במים רותחים למשך חצי שעה וטובלים את הרגליים במים לטיפול בפטריות.
ד) מרתיחים "אגודת" מרווה בסיר, ונושמים את האדים לחיטוי דרכי הנשימה. רצוי לעטוף את הראש במגבת מעל הסיר.
ה) משרים עלים יבשים של מרווה בשמן זית למשך שבועיים ומשתמשים בשמן לסלט, לחיזוק כללי של מערכת החיסון.
ו) משתמשים ב"אגודת" מרווה לבישול קדירות בשר, מרקים ומאכלים חמים בחורף כדי להתחזק. הטעם בהחלט מוסיף ומגוון.
ז) מרווה מופיעה בתערובת הצמחים "הרב דה פרובאנס" ותערובות תיבול נוספות לבשר המכילות מרווה נפוצות ברחבי העולם. שילוב מומלץ של צמח המרווה בתערובת לתיבול בשר הוא השילוב הבא: מרווה, טרגון, נענע, בזיליקום, אורגנו וכוסברה. ערבבו את הצמחים הללו רוצו למטבח לבשל קדירת בשר...
ח) בתיבול המסורתי של תרנגול ההודו בעולם הנוצרי מרוכזת כמות גדולה של צמח המרווה בתיבול הטוסיק של תרנגול ההודו בחג ההודיה.
 
שילובים מומלצים:
מומלץ לשלב את המרווה עם אכינצאה ורוזמרין לחיטוי הגרון  בגרגור.
 
מתי לא להשתמש:
א) לא מומלץ לנשים בהריון ולנשים מניקות.
ב) לא לסובלים ממצבי עודף בהורמון אסטרוגן, ולא לנשים בעלות סיכון לחלות בסרטן השד (יש להזכיר שהמרווה המשולשת בטוחה לחלוטין בהקשר הזה).

 








עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו