הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

דובדבן Cherry

דובדבן מתוק וחמוץ  sweet and sour cherries
 
1. כללי:
עץ הדובדבן הינו עץ גדול שעשוי להתנשא עד לגובה של 18 מטר. גדל בעיקר באסיה, אירופה ואמריקה הצפונית. המדינות המובילות בגידול דובדבנים הן תורכיה, איראן וארה"ב.
לשני סוגי הדובדבן, חמוץ ומתוק, מספר זנים. את הדובדבנים ניתן לרכוש כשהם טריים בעונה, מומלץ לרכוש אותם כשהם מוצקים, כשהפטוטרת עדיין מחוברת אליהם. רצוי להצטרף לחוויית הקטיף העצמי ולעלות לרמת הגולן בחודש יוני כדי להינות מנופי הגולן וחווית הקטיף העצמי של הדובדבנים.
את הדובדבנים מומלץ להחזיק בשקית פלסטיק במקרר כשאינם רחוצים. דובדבנים טריים יחזיקו כך כשבוע.
ניתן להקפיא דובדבנים רחוצים ולשמור אותם בשקית פלסטיק במקפיא כשנה.
שני סוגי הדובדבנים, החמוצים והמתוקים מתאימים להכנת ריבות. דובדבנים חמוצים מתאימים במיוחד לאפיית עוגות.
את הדובדבנים ניתן לייבש על רשת במקום מוצל ומאוורר ולקבל דובדבן יבש. כדאי לשמור את "המיובשים" במקרר שם הם נשמרים היטב כמה חודשים ושומרים על תכונותיהם. את הדובדבנים משלבים בחליטות פירות.
 
2. השימוש בדובדבן למטרות בריאות:
א. החלקים בשימוש: פרי, פטוטרת הפרי, קליפת העץ.
ב. חומרים פעילים: בפירות שפע פקטין, ויטמין C במיוחד בדובדבן החמוץ נוגדי חמצון נהדרים כמו אנטיציאנינים וקוורצטין בעלי תכונות נוגדות סרטן, מונעי מחלות ונוגדי דלקת. האנטיציאנינים בדובדבן משככי כאבים יותר מאספירין וזאת ללא פגיעה במערכת העיכול. לגבי הויטמין C, הוא נשמר בדובדבן הטרי, הקפוא והיבש אך הולך לאיבוד בזמן בישול הפרי.
הסוכרים הנמצאים בפרי אינם זקוקים לאינסולין כדי להיספג בתאים והדובדבן כנראה מתאים לאכילה לסכרתיים. עוד מצויים בפרי ויטמינים Aו B.
ג. בפטוטרת הפרי יש חומצת תפוחים וחומצה טטרית והשימוש בה היא לטובת הגברת שתן.
 
3. תכונות הדובדבן ובמיוחד תכונות הפרי והמיץ:
א. משכך כאבים
ב. מקל על כאבי דלקות מפרקים
ג. חליטת הפטוטרת משתנת
ד. שומר על היגיינת הפה ומטפל בריקבון שיניים
ה. אכילת דובדבן עשויה לשפר מצב רוח בהיותה מעודדת היווצרות חומרים בגוף המעודדים היווצרות מוליכים עצביים.
ו. השילוב של מלטונין ונוגדי חימצון בדובדבן משפיע על:
הגנה מפני מחלות סרטן
האטת הזדקנות
חיזוק מערכת החיסון
מיתון הפרעות שינה
ז. חליטה מקליפות עץ הדובדבן שימשה בעבר לטיפול בהצטננות
ח. דובדבנים וסרטן- דובדבנים מכילים אלכוהול שנקרא פרליל Perillyl שנקשר למולקולות חלבון  בגופינו ובכך בולם את גדילת התאים הסרטניים. במעקב אחר אלכוהול פרלל נמצא שנוכחותו גורמת נסיגה לגידולים בלבלב, חזה וכבד וכן יכול להשפיע על מניעת התפתחות סרטנים נוספים כמו : מעי גס, עור, ריאות וכן עשוי לשמש כמונע התפתחות ובולם של סרטן הערמונית.
ט. דובדבנים מומלצים לסובלים מתסמונת כיוחים הנקראת פיברומיולוגיה ומאפשרים לחולים לישון שנת לילה קלה יותר.
י. גלעיני הדובדבן הנקראים בעברית "מחלב" ומשמשים לתיבול עוגות ועוגיות, מכילים חומצה פנולית הנקראת אמיגדלין Amygdalin המקטינה גידולים, מונעת את התפשטותם ומקילה על כאבי סרטן.
תופעה זו נתגלתה ונחקרה בהקשר של בני שבט ההונזה Hunza בפקיסטן שאוכלים "מחלב" באופן קבוע ואינם חולים בסרטן.
יא. מה להמבורגר ודובדבנים? מחקר מ 2004 מצא ששילוב דובדבנים מרוסקים לבשר המבורגר בכמות של 10% מסך הבשר מקטין השפעת גורם מסרטן הנמצא בהמבורגר ונקרא HCA ב75%-80%.
 המלצה למקדונלד'ס בריא – שלבו בבשר דובדבנים או מכרו אותם לצד הארוחה.
יב. דובדבנים וחולדות בריאות- באוניברסיטת מישיגן במחקר מ2007 נמצא כי חולדות שאכלו דובדבנים מרוסקים היו הרבה יותר בריאות מחולדות שלא אכלו דובדבנים. כמו כן נצפו בחולדות ירידה בכולסטרול, רמות סוכר בדם, פחות שומן בכבד, האטה בעקה החימצונית והקטנת התסמונת המטבולית.
 
אז אכלו דובדבנים בעונה
יבשו אותם להמשך השנה
או הקפיאו אותם ואכלו על בסיס יומי
כל יום דובדבנים
כמה? לפי הנאתכם.
 








עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו