הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

קצח הגינה - (Nigela Sativa / Black Cumin)

הקצח נקרא בערבית: "קיזחה" וגם "חב'ת אל בארכה" (הזרע של הברכה).
בתימנית הוא נקרא: "חבסודה" או "גחט'ה".
משפחה: הקצח הוא ממשפחת הנוריתיים. ניתן לגדלו בקלות בגינה. בטבע שלנו קיימים מספר זנים: הקצח הריסני, קצח השדה וקצח הציפורן.
מה מאחסנים במזווה: זרעי קצח שחורים לא טחונים, טחינה קצח, חלווה מקצח ושמן קצח.

חומרים פעילים:
א. חומצות אמינו: אלנין, פנילאלנין, ליזין, מתיונין, ארג'ינין, ליאוצין ועוד...
ב. חומצות שומן: לינולאית (אומגה 6), אולאית, פלמיטית ועוד...
ג. ספונינים סטרולים שהם נוגדי גידולים חזקים, חומצה אסקורבית, ברזל, אשלגן, ויטמיני B 1,2,3,6,10, סידן, נחושת, אבץ, זרחן, סיבים, חלבונים ופחמימות.

פעילות:
1. פעילות אנטימיקרוביאלית על חיידקים ופטריות, מטפל בקנדידה, וכן משמש כקוטל תולעים.
2. נוגד כיווץ במערכת הנשימה, מונע היצרות סימפונות, אנטי אסמטי.
3. מווסת לחץ דם.
4. ממריץ ייצור וזרימה של מיצי מרה ומנקז כבד משומנים.
5. ממריץ חיסוני.
6. בעל פעילות אנטי היסטמינית (נוגדת אלרגיה), ובעל השפעה חיובית למחלות אלרגיות.
7. מוריד רמות סוכר בדם.
8. מעודד ייצור חלב אם.
9. משלשל ומשתן.
10. מסייע לעיכול.
11. מחיש מחזור.
12. מייזע.
13. ממעיט נחירות יתר.
14. משפר זיכרון וריכוז.
15. מגן על הלב.
 
טיפים להנאה ולבריאות:
א. התנהגות של זרע: לקצח יש התנהגות זרע טיפוסית. מטבעם זרעים אינם אוהבים להתעכל ולהתפרק במערכת העיכול של בעלי חיים. תפקידם להגיע לאדמה אינו מאפשר להם להוות מזון ולהיעתר לבעלי החיים הרעבים. לפיכך, פיתחו לעצמם הזרעים מעטפת בלתי חדירה שמאפשרת להם לעבור לכל אורך צינור העיכול ולצאת החוצה מרוצים לאדמה רטובה ומדושנת, שם קרוב לוודאי יקבלו תנאים טובים לנביטה וינבטו להם שמחים וטובי לב. כדי ליהנות בכל זאת ממעלותיהם של הזרעים, וקצח בעיקר, יש לעשות להם "פירוק מוקדם". רצוי לכתוש את זרעי הקצח קצת במכתש ועלי, רק כדי לפרק את המעטפת שלהם, ו/או להמיס אותם בשמן זית. שווה להתאמץ כי בתוכם קיים "אוצר" הנספג בגופנו ומשלים הרבה חסרים.

ב. השלמת חסרים בעזרת הקצח: חיזוק קבוע של הגוף – קצח ל"חי נצח": הקצח נחשב לתבלין הבריא ביותר שיש. על פי המסורת המוסלמית, הנביא מוחמד בירך את הקצח והפך אותו לתבלין הברכה. לכן הקצח נקרא בערבית: "חבת אל בארכה" (הזרע של הברכה). מומלץ להשתמש בקצח באופן קבוע על בסיס יומיומי לכל המשפחה לחיזוק, להשלמת חסרים לגוף ולמניעת מחלות. לצורך כך, כתשו את הקצח והוסיפו אותו למאכלים פשוטים, קרים וחמים, כמו: סלט, לחם, גבינות, מרקים, פשטידות ועוד, ו/או השתמשו במוצרי הקצח הנמצאים בשוק (טחינת קצח, חלוות קצח, שמן קצח). המלצה חמה: כדאי לפרק את הקצח בתוך שמן זית באופן הבא: לוקחים כלי מזכוכית של 250-500 cc, ממלאים אותו עד 1/3 הגובה בקצח, ואז מוסיפים שמן זית עד הסוף וסוגרים. מחכים שבועיים-שלושה ובזמן זה יש לנער את הצנצנת פעמיים ביום עד למצב שהקצח עבר לשמן. הרבה מהחומרים שהקצח מחזיק בתוכו מסיסי שמן ועוברים לשמן הזית (אגב, ניתן לפרק את הקצח גם בשמן אחר). לתבל סלט עם שמן הזית הזה זו פעולה כפולה: גם ליהנות ממרכיבי הזית, וגם ממרכיבי הקצח – חגיגה!. השתמשו בכף שמן ביום להנאה ובריאות לכל המשפחה ולחיי נצח...

ג. קצח ומניעת סכרת ומחלות אחרות: האינסולין הוא אחד ההורמונים החשובים בגוף. הוא ההורמון שמאפשר לסוכר לעבור מהדם לתאים, וכנראה גם אחראי לתקשורת בין תאית נוספת, שכאשר היא חסרה נגרמות מחלות נוספות. אי סבילות לאינסולין, בשילוב עם שפע הסוכר במזוננו (העובר לגוף), יוצרים תשתית להתפתחות מחלת הסוכרת. הקצח יכול למתן מאוד תהליך זה, בהיותו תבלין המכיל חומרים שיודעים לכוון בחזרה את פעילות האינסולין ולאזנה. פעולה זו חשובה למניעת מחלת הסוכרת ומחלות אחרות.
רצוי, בעזרת הקצח, למנוע את מחלת הסוכרת ע"י שימוש בו באופן קבוע בזמן שהסוכר רק מתחיל לעלות. אז הסיכויים מאוד טובים למנוע את התפרצות המחלה. במצב שהסוכרת כבר התפרצה בגופנו, השימוש בקצח חייב להיות מבוקר כך שנוכל למנוע יציאה מאיזון תרופתי. השילוב בין קצח לתרופות חייב להיות בייעוץ צמוד של רופא.
 
ד. קצח ומערכת הנשימה: קצח הוא תבלין העשוי למנוע היצרות סמפונות ומומלץ לסובלים מקשיי נשימה, וכן ניתן בעזרתו לטפל אפילו בנחירות יתר. השיטה היא: להכניס את הקצח לתוך בד ולשפשף את האף של הנוחר הפוטנציאלי מספר דקות לפני שהוא נכנס למיטה. לפתיחת דרכי הנשימה אצל ילדים, ניתן להכניס מרתח עם קצח למאייד ולפזר אדים קרים בחדר במשך הלילה בזמן השינה.

ה. קצח להגנה על הלב: על פי המסורת, הקצח נחשב לצמח מגן לב. עד כדי כך שבמקומות מסוימים בעולם אומרים שמי שאוכל קצח צריך לבחור סיבת מוות אחרת, זאת מאחר והקצח ישמור על תקינות ליבו באופן מושלם. כנראה שההסבר לכך הוא שבקצח ויטמינים הנחוצים לשמירה על הלב ויכולת לאזן לחץ דם באופן קבוע, ובכך למנוע את אחד מגורמי הסיכון למחלות לב.

ו. קצח לזיכרון וריכוז: על פי המסורת, הקצח מגביר זיכרון וריכוז כנראה על ידי הגברת זרימת הדם למוח. לפיכך, יש לצרוך אותו פעם ראשונה ואחר כך הוא כבר יזכיר לנו לקחת אותו שנית...

ז. קצח ליולדות ולנשים בכלל: שימוש בקצח לקראת הלידה יגביר את תנובת החלב באם, ובהמשך באמצעות ההנקה יעביר לתינוק, דרך החלב, חומרים מזינים, מונעי גזים ומטפלים בכאבי בטן. לנשים בתקופת הפוריות עשוי הקצח להמריץ מחזור ולטפל בכאבי מחזור.

ח. קצח בגינה: פזרו זרעי קצח מסביב לעצים בגינתכם, תנו להם לנבוט ולהתפתח, אספו חלק מהזרעים, ואת השאר הניחו כדי שיזרע עצמו לשנה הבאה. כך תיהנו גם מייצור עצמי של הקצח, וגם מהשפעות חיוביות של הצמח על צמחיית הגינה כולה.

ט. קצח לבעיות עור: את שמן הקצח ניתן למרוח על פגעי העור, כמו אקזמה, עור יבש, פסוריאזיס, פצעים מוגלתיים ועוד.

י. קצח לכאבי ראש ולכאבי מפרקים: מרחו ועסו קצח באזור הכואב בראש או במפרקים להקלה על הכאב.

יא. קצח ודבש: הוסיפו קצח לדבש נוזלי ואכלו במשך היום מספר פעמים בזמן שפעת, הצטננות, נזלת, חום ושיעול. באותה מידה ניתן לאכול טחינת קצח, או לערבבה בדבש ולאכול.

יב. חיזוק מערכת החיסון בעזרת הקצח: רצוי לאכול 1 גרם קצח כתוש ביום כדי לחזק את מערכת החיסון. פעולה זו מומלצת בעיקר למוחלשי חיסון.

יג. קצח למערכת העיכול: זרעי הקצח עשויים להקל בזמן בחילות, גזים, נפיחות בבטן, קנדידה, עצירות, טפילים, בעיות עיכול הנובעות מחומציות נמוכה, וכן ריח רע מהפה.
 
מתי לא להשתמש:
א. לא מומלץ לנשים בהיריון מחשש להפלה.
ב. לא לסוכרתיים מאוזני תרופות, אלא באישור רופא.
ג. לא במצבים של עודף חומציות במערכת העיכול, או לבעלי נטייה לצרבות. 
 
 








עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו