הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

ער אציל Bay / Laurell Tree

תיאור, היסטוריה ופולקלור:
 
ער אציל, או בשמו העממי - דפנה, הוא עץ חורש ים תיכוני שעליו הגדולים והירוקים מכוסים בבליטות רבות המפרישות שמן אתרי ריחני ומקנות לעץ את ריחו המיוחד. העץ עשוי להגיע לגובה 10 מטרים. הפרי המופיע בסוף הקיץ דומה לזית שחור קטן ומכיל שמן אתרי רב. עלי העץ היבשים מכונים בשפה העממית "עלי דפנה" ומשמשים לתיבול מאכלי בשר, דגים, חמוצים וירקות כבושים, מרקים ועוד...

את עלי הדפנה שמים התורכים בין התאנים המיובשות בזמן האריזה כדי להרחיק חרקים ולשמור על התוצרת, ולשם כך מומלץ גם לפזרם במזווה הבית. בכל התרבויות הקדומות תפסו עלי הדפנה מקום של כבוד כבעלי יכולת ריפוי של תחלואי כבד ובעיות במערכת העיכול, מערכת השתן והכליות, דרכי הנשימה, כלי הדם ועוד. הרמב"ם אף המליץ עליהם בהקשר של טיפול בדיזנטריה. יהודי צפון אפריקה רקחו מהעלים מרתח לטיפול בכאבי בטן וגזים. הרפואה העממית הערבית מטפלת בדלקות מפרקים באמצעות שמן המופק מן הפרי. ביוון הקדומה נחשב הער אציל לעץ של האל אפולו וענפיו שימשו להתקנת זרי ניצחון. בתלמוד מוזכר הער אציל כתרופה נגד תולעי מעיים ועוד ועוד...
המכנה המשותף לכל הטיפול באותם רעות חולות לאורך ההיסטוריה הינו בכך שהשמן האתרי המופק מן הער אציל ידוע כקוטל חיידקים ומחטא חזק.
 
החלק בשימוש:
 
עלים בוגרים טריים או יבשים, פירות בשלים. אין להשתמש בעלים הטריים בשל חומציותם הגבוהה. ייבוש העלים יעשה ע"י תלייתם בצרורות במקום מוצל עם תנועת אוויר, אפשר גם בחדר מאוורר שעובד בו מזגן.
 
למי שרוצה ללקט:
 
העץ גדל בטבע באזור הצפון, בעיקר בכרמל, בגליל התחתון והעליון. עונת איסוף העלים היא בחודשים ספטמבר-נובמבר. עונת איסוף הפירות - סוף הקיץ. קוטפים את העלים הבוגרים ומייבשים כפי שהוסבר, מאחסנים במזווה ומשתמשים לפי הצורך. את הפירות לא מייבשים, אלא מפיקים מהם שמן בעל עוצמת חיטוי נפלאה. השמן מופק בסחיטה וניתן לשמור אותו לאחר מכן בצנצנת זמן רב.
 
יתרונות בריאותיים ותועלת:

1) עלים יבשים המפוזרים במזווה ישמרו על מוצרי המזון מפני התקפות חרקים כמו חדקונית ועש.
2) העלים המיובשים מכווצים כלי דם וניתן לטפל בהם בפצעים בשימוש פנימי (חליטה) לבעיות כמו טחורים מדממים ודיזנטריה ובשימוש חיצוני כקומפרסים של מרתח העלים.
3) העלים והפירות מחטאים וניתן לטפל בעזרתם בדלקות בדרכי הנשימה, בעיות עיכול וגזים, דלקות בדרכי השתן, דלקות חניכיים ועוד...
*הערה: צמח המטפל בגזים עושה זאת באופן הבא: עם כניסתו למרחב העיכול שלנו במעי הדק הוא מרחיב כלי דם וגורם לספיגה יעילה ומוגברת של המזון, מה שגורם לפחות מזון לא מעוכל להגיע למעי הגס. אם בכל זאת הגיע למעי הגס מזון לא מעוכל, הוא עובר בו פירוק ע"י חיידקים שתוצר הלוואי שלהם הוא גזים. כאן מתערב הער אציל, וביכולת חיטוי מרשימה הוא מקטין את אוכלוסיית החיידקים המעכלת ובכך גם את תוצרי הלוואי. עם מנגנון זה "עובדים" רוב הצמחים המכילים שמנים אתריים, והם נקראים בשפה המקצועית "צמחים קארמינטיביים".
4) עלי הדפנה מעודדים תיאבון ותומכים בעיכול, וכן קוטלים טפילים.
5) לכל חלקי העץ, כולל הקליפה, יש תכונות נוגדות חמצון חזקות וצריכת ער אציל כחליטה או כתוספת לדברי מזון מסייעת למניעת מחלות.
6) לחליטה של ער אציל יש השפעה חיובית על מחזור מאחר.
7) עלי הער אציל משתנים ומסייעים לטיפול בדלקות בדרכי השתן.
8) שמן הפירות משכך כאבי אוזניים.
 
רעיונות לשימוש:

1) להוסיף למאכלים את העלים המיובשים.
2) לחלוט את העלים המיובשים ולשתות לטיפול וחיטוי דרכי נשימה, עיכול ושתן.
3) לטחון ולהשתמש כטלק לייבוש וחיטוי טוסיק של תינוקות.
4) לעשות צרור שיש בו ער אציל, קורנית, אזוב, מרווה ואורגנו לתיבול מרקים, וליהנות מהערך המוסף לבריאות.
5) להכניס למזווה או בין מדפי ספרים לשמירה מחרקים.
6) לזרוק לנעלים אבקת ער אציל ולהכניס עם הגרביים והרגליים. דריכה על ער אציל מחממת ומסייעת לייבוש וטיפול בפטריות.
7) להכניס לכרית השינה יחד עם עלי אקליפטוס ולישון עליה בזמן הצטננות.
8) להוסיף את עלי הדפנה לשמן זית ולהשתמש בשמן כמעודד ומסייע לעיכול.
9) להשתמש בשמן הער אציל למריחה על נגעי עור ופטריות.
10)  לערבב את שמן הער עם שמן הזית ולהוסיף לסלטים לחיזוק הגוף.
 
מתי לא להשתמש:

לא מומלץ לנשים בהיריון מחשש להפלה.
 








עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו