הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

כוננות מצות – צמחים שיכינו את מערכת העיכול לחג פסח


מערכת העיכול אחראית על קליטת המזון , פירוקו לרכיבי תזונה, ספיגת הרכיבים לזרם הדם ופליטת השאריות שאינן נדרשות לגופינו, כל זאת כדי להפיק מהמזון את התועלת הנדרשת ממנו לגופינו.
אורכה של מערכת העיכול תשעה מטרים, והיא כוללת את האיברים: פה, גרון, וושט, קיבה, מעי דק, מעי גס, חלחולת ופי הטבעת. איברים נוספים מחוץ למערכת העיכול הקשורים לה הם: כבד, לבלב וכיס המרה .
 
למה דווקא בפסח נכונו לנו צרות במערכת העיכול?
חג הפסח מהווה אתגר רציני למערכת העיכול שלנו בגלל מספר סיבות
1) אנו עוברים מתזונה עשירה לתזונה חד גונית נטולת סיבים, קשה להסתגלות ועיכול. אכילת מצות שכמות המים בהם אפסית, והן עניות בסיבים תזונתיים גורמת לקושי בעיכול. השינוי התזונתי עקב הסרת החמץ מהתפריט היומי יוביל לעצירות, נפיחויות ,צרבות ,גזים וספיגה לקויה
2) ארוחות החג הרבות מביאות עומס קיצוני ( צונאמי ) של מזון בזמן קצר .
3) המשפחה - המפגש המשפחתי לעיתים טעון ועלול לעורר או לייצר קונפליקטים שידברו בבטן ...
 
מה עושים?
# צמחים לפני החג
כשבוע – שבועיים לפני החג, נכין את מערכת העיכול לקראת האתגרים שעומדים בפניה.
1. צמחים מנקזי ומזיני כבד כמו שורש שן הארי, זרעי גדילן וורבנה רפואית. הכבד הוא איבר מפתח להכנת מערכת העיכול לשינוי התזונתי של פסח.
2. צמחים תומכי ומשקמי ריריות מערכת העיכול כמו שורש ליקוריץ, שורש חוטמית, זרעי פשתה וזרעי צ'יה טחונים. תאי הריר במשך חג הפסח עלולים לסבול מהשינוי התזונתי ובכך להשפיע לרעה על מערכת העיכול. צריכת הצמחים הללו תתמוך בתאי הריר, תקינותם ופעילותם.
3. צמחים מקדמי ספיגה ותומכי עיכול כמו זרעי וגבעולי סלרי, טחינה מלאה, אשכולית, כורכום, תה ירוק וזרעי קצח.
4. צמחים למניעת עצירות כמו קמומיל, זרעי כוסברה, קליפות פסיליום ושורש חומעה, וצמחים המכילים סיבים תזונתיים כמו פשתה וצ'יה.
5. צמחים תומכים ריגשית לקראת המפגש המשפחתי כמו שורשי וויטניה ועלי מליסה. צמחים אלו יסייעו לנו להכיל את החוויה הלעיתים טעונה של מפגש המשפחה על המורכבות שבה. לצמחים אלו השפעה לטובה על מערכת העצבים. הם מסייעים לבלוטת האדרנל לייצר בצורה מאוזנת הורמוני דחק (מתח), מעודדים חשיבה חיובית,ותורמים למצב רוח מרומם. מדחק לדחקות
 
מתכון לחליטת "הכנה לחג" 
ערבבו כפית מכל אחד מהצמחים הבאים: פרחי קמומיל, זרעי כוסברה, שורש חומעה, שורש ליקוריץ גרוס, עלי תה ירוק, שורש וויטניה, עלי מליסה ועלי וורבנה רפואית.
הרתיחו כף מהתערובת שיצרתם עם כוס וחצי מים למשך עשר דקות, סננו ושתו. מומלץ עד 3 כוסות מהחליטה ביום.
 
# צמחים לארוחת החג
כדי לעבור בשלום את ארוחות החג הגדולות, מומלץ להוסיףלמנות השונות תבלינים משפרי ספיגה ועיכול כמו פלפל שחור, ג'ינג'ר, קינמון, צ'ילי, קצח, סומק, אזוב, זרעי כמון, זרעי כוסברה זרעי אניס ועוד. בין מנה למנה מומלץ ללעוס תרמילי הל.בצד הקולינרי תרמילי ההל יפנו את בלוטות הטעם לטעם של המנה הבאה. בצד הבריאותי לתרמילי ההל יכולת לסייע למערכת העיכול לפעול ביתר ולהתמודד עם כמויות גדולות של מזון.
בסוף הארוחה על מנת להפחית נפיחות, תחושת מלאות ולזרז עיכול הכינו חליטה הכוללת -  זוטא לבנה, מליסה וגרניום. הכינו קנקן משפחתי עם כפית מכל צמח או צרור עלים טריים השרו למספר דקות במים רותחים ושתו.
 
# צמחים למהלך השבוע  - שבוע נטול חמץ ושופע מצות
שבוע זה ילווה בצמחים סופחי גזים כמו זוטא, שומר, אניס, קמומיל ומליסה, ובנוסף צמחים נוגדי עווית כמו זרעי אניס ועלי מנטה.
צמחים מפחיתי צרבות וחומציות כמו הפיליפנדולה אותו מומלץ לצרוך כחליטה חמה או קרה.
צמחים להתמודדות עם מצבי עצירות כמו ליקוריץ, קליפות פסיליום או זרעי פשתה טחונים.
 
מתכון לחליטת שבוע הפסח
ערבבו כפית מכל אחד מהצמחים הבאים: זוטא , מנטה, פילפנדולה, זרעי אניס, קמומיל וליקוריץ גרוס
אופן ההכנה –
הרתיחו כף מהתערובת שיצרתם עם כוס וחצי מים למשך עשר דקות, סננו ושתו. מומלץ עד 3 כוסות מהחליטה ביום ואולי אף לקחת תרמוס לטיולי החג.

#צמחים לאחר החג– חזרה לשגרה תזונתית
מומלץ לחזור לשגרה תוך כדי ניקוי הכבד, זאת בעזרת זרעי גדילן ושורש שן הארי.
מזרעי הגדילן נצרוך כפית אחת ביום – בחליטה או פשוט ע"י לעיסת הזרעים. משורש שן הארי הגרוס מומלץ לצרוך כפית ביום – להרתיח בכוס מים רותחים ולשתות במשך מספר שבועות.
 
לסיכום
חג הפסח הוא חג התבלינים. ארוחת החג מתובלת להפליא ומסמלת שפע וחגיגיות
בגלל שכהני הדת המצריים נמנעו משמוש בתבלינים ומלח, תיבול בארוחת חג הפסח היא גם סמל לנצחון על משעבדנו וצוררנו.
מה יותר נכון מלהמשיך מסורת זו של שימוש בתבלינים כסמל לחירות, ופרקטית כמשאב חשוב לבריאותינו ורווחתינו.
 
חג שמח  








עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו