הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

חגיגת ט"ו בשבט בחוות דרך התבלינים

חג האילנות בפתח וזוהי תקופה בה אנו צורכים הרבה פירות יבשים, שהם אחד מסימני ההיכר המובהקים של החג. אותם פירות מכווצים ומתוקים, שאצל רובנו ממתינים במזווה עד לט"ו בשבט חוזרים למרכז הבמה בכל שנה בדיוק בתקופה זו וזה זמן מצוין להיזכר בערכים התזונתיים שלהם וביכולתם לסייע לגופנו בעת שגרה וגם בעת צרה.
תהליך ייבוש הפירות הוא תהליך עתיק יומין. באזורים קרים יותר של כדור הארץ הייתה זו הדרך לשמר פירות לתקופות הקור הארוכות, בהן לא היו כמעט פירות. בזמנים עברו היו משאירים את הפירות להתייבש בשמש , מה ששמר על הערך התזונתי שלהם. כיום משתמשים לרוב בשיטות ייבוש תעשייתיות המערבות טיפול בפירות בתנורי חום גבוה מאד ובכימיקלים שמונעים את איבוד הצבע וקלקול הפירות. אלו עלולים לגרום לנו תופעות לוואי שונות.  ניתן להשיג גם פירות המיובשים בשיטה הטבעית, או לייבש לבד בבית. בתהליך הייבוש מופחתת כמות הנוזלים שבפרי מ- 90%-80% לכ-25% בלבד, מה שמעלה באופן יחסי את ריכוז הפחמימות, החלבונים, השומנים והסיבים שבפרי. כמו כן עולה ריכוז ויטמיני B ו-E שבפירות, אך בתהליך הייבוש כמות ויטמין C פוחתת, ויטמין A  פוחתת. חשיפת הפרי לגופרית בתהליך הייבוש נעשית על מנת לשמור על ויטמין A וויטמין C  ואף משפרת את צבע הפרי ואת חיי המדף שלו אך פוגעת בויטמין ה- B וכמובן מכניסה לגופנו את הגופרית כחלק אינטגרלי מהפרי.
בחירה בריאה היא בחירה נכונה
בשוק קיים הצע רב וחשוב מאוד לשים לב לפרי אותו אנו בוחרים, איכותו, צבעו והשיטה בה יובש, עדיף לקנות פירות יבשים טבעיים אורגניים שעברו ייבוש בתהליך מסורתי, עובדה המבטיחה שלא יכילו תוספים שאינם בריאים.
 
פירות יבשים – חטיף אנרגיה מהטבע
את הפירות היבשים אפשר לאכול כמו שהם  וליהנות מחטיפי אנרגיה טבעיים ובריאים. בנוסף, אחת הדרכים ליהנות מהסגולות והתועלת שלהם היא שילובם בתערובות ובחליטות אשר מופיעות בתפריט היומי שלנו. אורז עם חמוציות ושקדים, קינואה עם פפאיה וקוקוס ועוף עם פירות יבשים הם רק חלק מהדוגמאות להנאה המשולבת בבריאות. בתחום חליטות הפירות שהתפתח רבות בכל העולם ניתן למצוא מגוון חליטות המשלבות את הפירות היבשים: ליצ'י- אפרסק, פומלה-מלון, חליטת חמוציות ועוד.
 
חליטות עם פירות יבשים – Drink & Eat
חליטות המשלבות פירות יבשים מרוות ומרגיעות במיוחד ומאפשרות לנו ליהנות מכל האיכויות של הפרי הן במהלך השתייה והן בזמן אכילת הפירות שהתרככו. דוגמא לחליטה נהדרת לימי החורף היא חליטת פירות יער המכילה: אוכמניות, דובדבנים, חמוציות, פקעות ורדים, היביסקוס ועוד. חגיגה של משקה ממיטב פירות היער.
 
תערובות בישול עם פירות יבשים
בשוק קיים הצע עשיר של תערובות שמאפשרות להכין ארוחות גורמה איכותיות ומשביעות ברגע, לדוגמא - תערובת לאורז עם חמוציות ושקדים המתאימה לכל אירוע והופכת את האורז הלבן לתוספת חגיגית. מכילה שקדים ו- 3 סוגי חמוציות.

מנגו
עץ ירוק עד המגיע לגובה של  30 מטר ומכונה "מלך הפירות" מקורו במזרח הודו ומשם הופץ לכל העולם וגם לישראל.
מהמנגו עושים את תבלין העמבה (מפרי בוסר יבש) גם לגלעין המנגו שימוש מסורתי, קולים וטוחנים אותו כקמח לעניים בהודו וכן כמזין לבקר ועופות וכחומר דישון.
קליפת העץ כמו הסומק משמשת לעיבוד עורות והפקת צבע צהוב.
פרי המנגו נחשב מקור חשוב לברזל וויטמינים c ו a וכמות ויטמין ה c   בו גדולה פי 20 מאשר בתפוז.
מחקרים על מנגו הראו שאכילת פרי מנגו  עשויה למנוע התפתחות מספר מחלות סרטן, במנגו תכולת סיבים גבוהה וכן סידן וברזל וחלק מויטימני ה b  מכיל חומצות אמינו, טריפטופן העוזר במצבי לחץ וסטרס מתמשך.
 
סמבוק  פרחים ופירות
עץ הסמבוק הגדל בחווה מכונה "עץ הרפואה" וצומח באקלים ממוזג. הפריחה באביב בשובלי פרחים לבנים צהובים, הפירות הקטנים שחורים מופיעים בסתיו.
הפרחים נפלאים לסילוק נזלת ונחשבים בטוחים מאוד גם לילדים. הפירות משמשים לחיזוק מע' החיסון, הם אנטי ויראליים חזקים מאוד ומכילים הרבה מאוד ויטמין  ABC  פלבנואידים ועוד.
ניתן לאכול את הפירות (כפית ביום) ואו לחלוט את הפרחים 4-5 כוסות תה ביום – לבריאות !!!!!!!
 
אננס
מכיל ויטמינים A  ו C   מקור טוב לאינזים הברומלין שחשוב למערכת העיכול ובעל תכונות אנטי דלקתיות. האננס משמש לטיפול במחלות לב, דלקות פרקים ודרכי נשימה.
אכילת אננס מסייעת בטיפול כימוטרפי או נטילת אנטיביוטיקה ומגבירה את יעילותן.
 
בננה
מקור העץ באזור הודו מלזיה. מצויים  זנים רבים גם לנוי. ככל שהבננה בשלה יותר כך הופכים העמילנים שבה לסוכרים והיא נעשית מתוקה יותר.
תכולת הבננה עשירה בויטמינים, במיוחד ויטמיני B , באשלגן ובסיבים. אכילת בננה ביום מספקת את הדרישה היומית של גופנו לאשלגן הנחוץ מאוד לגופנו לאיזון לחץ הדם, לפעילות תקינה של הכליות ולהתמודדות עם מצבי לחץ מתמשך. בבננה נמצאות 8 חומצות אמינו שגופנו אינו יכול ליצר בעצמו.
טיפים- לטיפול בדורבן בכפות הרגליים, קליפת בננה עם החלק הרך כלפי כף הרגל להכניס לתוך הנעל, לנעול וללכת.
לטיפול ביבלת עקשנית, תחבושת מקליפת בננה ללילה.
 
דובדבנים
עץ הדובדבן עשוי להגיע ל 18 מטר. איזור הגידול הראשי שלו הוא איראן ותורכיה יש זנים חמוצים ומתוקים. הדובדבן  התורכי היבש מגיע לארץ באוקטובר, מיובש וללא חומר משמר ותוספת סוכר..., ונשמר חצי שנה במקרר. כדי להניב צריך הדובדבן 1,000 שעות קור לפחות בעונה ואו לגדול בגינה של פולניה.
הפרי עשיר בויטמין C בנוגדי חימצון בעיקר קוורצטין שיש לו תכונות אנטי מסרטנות ואנטי דלקתיות. כמו כן עשיר הפרי באנתוציאנינים  נוגדי סרטן ותומכי כלי דם.
מחקר באוניברסיטת מישיגן מצא שאנטוציאנין בפרי יכול להיות יעיל יותר מאספרין לשיכוך כאבים וזאת ללא תופעות לוואי.
כמו כן נמצא בדובדבנים החומר- מלטונין שבשילוב עם אנטיאוקסידנטים שיש בפרי יעיל לטיפול בנדודי שינה, חיזוק מערכת החיסון, מניעת מחלות כולל סוגי סרטן והאטת תהליכי הזדקנות.
סוג של אלכוהול שנמצא בדובדבנים בשם "פרליל"  התגלה כגורם לנסיגה בגידולי סרטן מסוגים: מעי גס, עור, ריאות, וסרטן הערמונית.
קיים שימוש גם בגרעין הפנימי של הדובדבן אותו מקלפים והתוכן משמש לאפיית עוגות ועוגיות ונקרא "מחלב" – יקר אבל משתלם.
 
היביסקוס
ישנם למעלה מ 200 זנים של היביסקוס בעולם.ההיביסקוס הוא סמל היופי והטבע והמרכיב העיקרי בזרי הברכה בהוואי.
החלק בו משתמשים לחליטה הוא גביע הפרח  Calyx   השימוש יוצר תה אדום וחמוץ עם כמות גדולה של ויטמין C, שתיית חליטת היביסקוס יעילה לקירור הפנים בקיץ בגלל חומצות הלימון שנמצאות בו ומרחיבות את הנקבוביות בעור הפנים ומשפרת הזעה.
חליטת היביסקוס משתנת ויעילה ליפול בדלקות בדרכי השתן ואף לבחילות. נשים בהריון צריכות להתאפק עד לסיומו!
 
חמוציות
פרי של שיח נמוך ירוק עד שמקורו בביצות בצפון ארה"ב.
הפרי נחשב כמעדן, גודלו כדובדבן, צבעו אדום וטעמו חמצמץ. יש זן של פרי קטנטן שמקורו באיראן ותורכיה ונמכר בישראל תחת השם- ז'רשק (ברבריס).
 לפרי תכונות של שימור מזון, האינדיאנים שמרו באמצעותו בשר ציד. החמוציות משמשות למספר פעילויות במטבח- כתוספת לאורז, בשר, סלטים ירוקים, סלטי פירות ועוד.
תועלתן העיקרית של החמוציות (ללא תוספת סוכר)  לטיפול ומניעת דלקות חוזרות בדרכי השתן. הן משמשות כחומר מונע הצמדות חיידקים לתאי מערכת השתן ומונע בכך הדבקות והתרבות חיידקים במערכת.
המינון המתאים הוא כפית וחצי חמוציות ביום לאכילה או חליטה.
חמוציות יכולות למנוע היווצרות אבנים וחול בדרכי השתן מהיותן משתנות ושוטפות בכך את המערכת.
בחמוציות תכולת ויטמין  C גבוהה מומלץ לשלב אותן עם אכינצאה, אזוב וקורנית לחיזוק מערכת החיסון.
חמוציות טובות גם ללב , מעלות את הכולסטרול הטוב ב 10% וכן עשויות לעזור לכיב קיבה ומחלות סרטן.
חמוציות לבריאות השן- מונעות היצמדות חיידקים ויצירת פלאק.
לסיכום- פרי קטן עם תכונות גדולות !!!!!
 
פפאיה
עץ ירוק דמוי דקל מהיר צמיחה ומרובה זנים. מקורו במקסיקו השימוש גם בזרעים (מחליף פלפל שחור).
פרי הפפאיה מכיל את אנזים הפאפאין הדומה בפעולתו לאנזים פפסין (אנזים המשפר עיכול חלבונים).
הפפאין משמש מרכיב חשוב במשחות לטיפול בפצעי עור ורכיבי עור וידוע ביכולתו לפרק רקמות מתות ללא גרימת נזק לתאים חיים.
מלבד היותו מגביר עיכול (במיוחד של בשר) ומרפא פצעים ניתן לשלב אותו בשגרת הבית והתעשייה בתחומים הבאים:
1. מרכך בשר טבעי- להוסיף פרי יבש לבשר בזמן הבישול.
2. בקרמים- לניקוי פנים
3. לטקסטיל- להסרת כתמים מאריגים עדינים כמו משי
4. בתמיסות- לניקוי עדשות מגע רכות
5. להדגשת טעמם של מאכלים (במקום מונוסודיום גליטמט)
6. בתעשיית הגבינות – להפרדת רכיבים מוצקים מנוזלים בחלב
7. בתעשיית הביגוד – למניעת התכווצות סיבים
8. ברפואה- לפרוק חלבונים רעילים ולזירוז הגלדת פצעים, למניעת היווצרות צלקות (במיוחד אחרי פציעות) , לניתוח קרנית העין.
חומרים נוספים הנמצאים בפרי כמו האנזים  כימיפאפאין , קרטוניאים  ועוד עוזרים ל :
- הקטנת  חומציות בקיבה
- הפחתת סוכר בדם
- הפחתת חומציות בשתן
- הגברת קרשיות הדם
- משלשל קל
צריכה קבועה של פפאיה תסייע לבעיות עיכול ולתולעי מעיים.
מומלץ להשתמש בפפאיה שיובשה באופן טבעי ללא תוספת צבע מאכל וחומר משמר!
למי אסור להשתמש בפפאיה- נשים בהריון ובהנקה, לסובלים מבעיות בקרישת דם ולאלה שיש להם רגישות לפפאיה ופתחו אלרגיה אליה.
 
קיווי
מקור הקיווי בסין וכיום גדל בכל העולם. ניתן לזרז הבשלתו ע"י  הכנסתו לשקית נייר עם תפוח, אגס או בננה.
בתחילת גידולו זקוק העץ לתמיכה פיזית ומתאים לגדול ע"ג גדרות. הבשלת הפרי מתבצעת לאחר נשירת כל עליו. הקיווי נחשב לבעל תכונות בריאותיות מצוינות.
יש בו פי 2 ויטמין c  מאשר בתפוז. הוא מכיל מגנזיום החשוב להרבה מערכות בגוף,
עשיר בנתרן ובאשלגן. הוא גם מקור טוב לסיבים ולויטמין E .  תכולת המינרלים והויטמינים שלו מרשימה במיוחד ויטמיני B   שחשובים בהקשר לשמירת לב ומערכת עצבים תקינה   B1,2,3,6  וחומצה פולית.
בקיווי היבש התכולה יורדת אך הוא עדיין בעל ערך גבוה. הקיווי היבש מומתק אך ניתן לפני האכילה לשטוף את הסוכר במים.
 
תאנה
עץ התאנה נפוץ באזורינו. תורכיה יצרנית התאנים המיובשות הגדולה בעולם.
בתחנה הניסיונית נווה יער הסמוכה לבית לחם הגלילית יש מחקר על מבחר זנים עצום של תאנים, שווה לתאם בעונה ולנסוע לראות ולטעום.
המרכיב העיקרי בתאנה/דבלה, הינו תמיסת סוכר פשוטה DEXTROSE.
ב 40 ג' תאנים יש  240 מ''ג אשלגן, כמות עצומה המהווה 7% מהצריכה היומית הנדרשת לגופינו.
כמו כן מכילה התאנה סידן וברזל. בפרי אחד של תאנה יבשה יש סך 20% מהסיבים המומלצים לגופינו ביום  וחלקם סיבים מסיסים .אכילת תאנה נותנת תחושת שובע ואף עוזרת ליציאה טובה בזכות הסיבים המסיסים שבה- מומלץ לילדים.
- לתאנה תכונות חיטוי והיא עשויה למנוע התפתחות חיידקי צואה במזון אי קולי וסלמונלה.
- גרגור תמצית מפרי התאנה היבש יעיל לכאב גרון והצטננות.
- התאנה מכילה ברזל והיא מסייעת לטיפול באנמיה.
- יעילה כנגד טפילי מעיים.
- מרתח פרי התאנה יעיל לטיפול בדליות וורידים מוגדלים ברגליים.
- כנראה שהיא אנטי ויראלית ויעילה כנגד הרפס לסוגיו גם הרפס זוסטר .
- יש כאלה שמריחים את פרי התאנה כדי להתחזק , להבהיר את המחשבה, להוסיף אנרגיה גופנית ולשפר את הבריאות.
- חלב היוצא מפרי התאנה ומקצוות העלים משמש לטיפול בפצעים שלא נרפאים ומסתבכים. יש לטפטף את החלב על הפצע ולחכות להחלמה. טוב במיוחד לפצעים בין האצבעות של הרגליים.
התאנה המיובשת המגיעה מתורכיה עברה תהליך תעשייתי של ייבוש בגופרית על מנת לשמור על הצבע והטעם לאורך זמן לא הוסיפו לה סוכר לעיתים כדי שלא תדבקנה התאנים זו לזו באריזה מאבקים אותן בעמילן.
למרות הטראומה שעברה מהעץ התורכי ועד למדף הישראלי היא עדיין מומלצת וכמות קטנה יומית ממנה יכולה להוסיף המון.
 
המלצתנו- לשטוף את התאנה במים קרים לפני האכילה.
ניתן להשיג תאנים תורכיות שיובשו באופן טבעי!









עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו