הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

5 צמחי המרפא שיכינו את גופכם לחנוכה

באדיבות אבי ציטרשפילר, הבעלים של "חוות דרך התבלינים" בבית לחם הגלילית
 
חנוכה חג השמן מזמן לנו ספגניות ולביבות לרוב. בכתבה זו נציין כיצד נוכל להתכונן למתקפת השומנים הזאת ואיך נצמצם את המחירים שלה, וזאת בעזרת חמישה צמחים שיסיעו לנקות את גופינו ולהחזירו לאיזון בזמן החג ולאחריו.
אבי ציטרשפילר, עשבונאי, הרבליסט ובעלי "חוות דרך התבלינים" בבית לחם הגלילית, יפרט אודות הסגולות הבריאותיות של שורשי שן הארי, קליפות צמח הגארסיניה, זרעי קצח, זרעי החרדל וקליפות הקינמון .
 
שורשי שן הארי
שן הארי מופיע בארצנו בסתיו ופורח בצהוב עד האביב
שורשי שן הארי נחשבים מרירים ומחזקים והשפעתם ניכרת על מערכת העיכול , מערכת החיסון ומערכות נוספות בגופינו, ולאחרונה מוזכרים השורשים רבות בהקשר של מחלת הסרטן.
שימוש בשורשים ישפיע בתחומים רבים בינהם: חיזוק ספיגה ועיכול ושיפור יציאות, תמיכה בכבד - הפחתת רמות השומנים בו והפחתת תסמיני דלקת, מניעת נזקים הנובעים משקיעה וחמצון של הכולסטרול הרע בסרום הדםבזכות נוגדי החמצון החזקים שבו. 
שורשי שן הארי יתרמו להשלמת רכיבים החשובים מאוד לשמירה על בריאותהגוף ואף לתמיכה בהורדת משקל - כמו ווטמיניA,C,B1235 וכן מינרלים רבים כמו מגנזיום וברזל.
בנוסף הצמח יעודד פירוק מולקולות שומניות בתהליכי העיכול ויסייע בחילוף חומרים של השומנים לטובת שמירה מפני נזקיהם.
בקצור צמח עם תכונות שמזכירות כמעט את נס כד השמן הקטן ..
 
אופן השימוש:
מומלץ להשרות במשך הלילה כף שטוחה של השורשי שן הארי בשתי כוסות מים. בבוקר יש להרתיח לעשר דקות עם מכסה סגור את המים ובהם השורשים, בתום הרתיחה לכבות את האש, לצנן מעט ולהכניס למקרר. את המרתח שהכנו מומלץ לשתות פעמיים  ביום - חציו בבוקר וחציו בערב.
יש להתמיד למשך חודש לפחות
 
אזהרות
צמח בטוח לשמוש ולא צפויות בשמוש בו תופעות לוואי כלשהן אולם יתכן ויופיעו תוך השמוש בו תופעות הקשורות למשבר הניקוי ובהן סחרחורות ובחילה כתוצאה מפינוי רעלים מחוץ לגופינו
תופעות אילו אמורות לחלוף תוך שבוע ובמהלכן רצוי להפחית את המינון.

קליפות צמח ה- גארסיניה
את קליפותהגארסיניה מקלפים מפירות הצמח הטרופי הזה כחודש לפני הבשלתו ומיבשים בעיקר בתאילנד. שימוש בקליפות יסייעבהורדת ואיזון משקל וכן לשמירה מפני נזקי השמנה וטרשת עורקים שעלולה להתפתח בזמן השמנה.
לצמח השפעה מצטברת.
בשבועות הראשונים הוא משפיע על מערכת העצבים וממתן אכילה רגשית (רעבים פחות ומסתערים פחות על האוכל).
לאחר מספר חודשים של שימוש יומיומי הצמח משפיע על הכבד. הכבד מייצר פחות שומנים מפחמימות וכך הגוף צורך את השומנים הקיימים. בשלב זה ניכרת השפעה מבורכת על רמות השומנים והסוכרים בדם וחלה ירידה במשקל. בנוסף ישפיע הצמח על בלוטות הטעם ויקטין את הצורך במתוקים.
הצמח מתאים מאוד לשימוש לאחר תקופה בה מעט 'הגזמנו' כמו חגי תשרי , חנוכה וכו' וכן לשימוש ארוך טווח כחלק מהאתגר המתמשך של איזון במשקל.
 
אופן השימוש:
יש להוסיף לכוס מים רותחים קליפה אחת של גארסיניה (גודל של קליפה ממוצעת 10-15ממ )
ולהשרות למשך 10 דקות ( חליטה)
לאחר מכן שותים את המים ובגבורה המזכירה את גבורת המכבים לועסים את הקליפה היטב מה שיביא לאפקטיביות מירבית בהשפעה על בלוטת הטעם.

זרעי קצח
רבות נכתב על הקצח כתבלין הבריא ביקום. הרמבם אמר שהקצח(הזרע השחור) יפה לכל מיני המחלות חוץ מהמוות ..
בהקשר של צריכה מוגברת של פחמימות ושומנים הקצח מומלץ מאוד. שילובו בתזונה עתירת קלוריות זו תאפשר לגוף לפנות את עודפי השומן והסוכר בדם ולצמצם את נזקיהם, זאת משום שהקצח הינו צמח מטאבולי מצטיין המשפיע על חילוף החומרים ובעיקר מקדם את מעבר הגלוקוז מהדם לתאים.
לאמיצים נמליץ להוסיף קצח כתוש לסופגניות וללביבות ולהנותמטעם נוסף שיאזן את המתיקות ומצירוף הפתרון לבעיה – לבעיה.
 
אופן שימוש:
יש לכתוש את הזרעים ולהוסיפם למאכלים קרים כמו טחינה, סלט, יוגורט וכד', וכמובן גם ללביבות ואפילו לסופגניות ( תופתעו עד כמה קצח משתלב יפה עם מתוק) 
 
אזהרות
מינון ייתר של קצח עלול להביא לירידת סוכר חריפה

זרעי חרדל
"אמר ר' יהושוע, מעולם לא גס ליבי לומר לאדם צא ולקט לך תמרות של חרדל..." (תוספתא, מעשר ראשון ג'). אבותינו הכירו את סגולותיו הרפואיות של צמח החרדל ואמרו "הרגיל בחרדל אחד לשלושים יום, מונע חוליים מתוך ביתו" (ברכות מ' א').
צמח החרדל שייך למשפחת המצליבים, והוא אכן רווי בסגולות רפואיות - מטפל בבעיות עור או שרירים, מומלץ כחליטה במצבים של שפעת, התקררויות וחום גבוה, מוריד תחושות דיכאון, מסלק ליחהויעיל כטיפול בבעיות של אבנים בכליות ודלקות כבד. כמו כן, החרדל הינו צמח מחמם וממריץ שמספק לגוף אנזימי עיכול חיצוניים, בכך מסייע למערכת העיכול ולתהליך חילוף החומרים.
כצמח ממריץ יש הגיון בצריכה שלו בזמן ולאחר תקופות בהן התזונה בעודף.
 
אופן השימוש:
יש להשרות את זרעי החרדל בחומץ תפוחים למשך חודש ולאחר מכן למעוך ולהשתמש כממרח למאפים וכתוספת לשגרת המטבח הקר.
עוד ניתן להשתמש בזרעים כתושים לתיבול או להנביט את הזרעים ולצרוך את הנבטים ( ניתן ומומלץ להתפיח את הזרעים  במים ללילה ולהשתמש בהם לתיבול סלט )
לקינמון שימושים קולינריים ובריאותיים כבר אלפי שנים והוא נחשב למצרך חובה בכל מטבח. החלק בצמח בו נעשה השימוש הרפואי הוא קליפת הגזע אותה ניתן לצרוך כמו שהיא או בצורתה הטחונה שרובנו מכירים. לקינמון ניחוח מתוק וממכר ובחג החנוכה מתבקש ואף וחובה להוסיפו לסופגניות על מנת לשמור על הלבלב במהלך החג.
הקינמון שייך לקבוצת הצמחים המגבירים את רגישות התאים לאינסולין ולכן יעיל במיוחד להורדת רמות הסוכר בדם.הקינמון ידוע גם כצמח המסייע להקטין את רמותהכולסטרולוהטריגליצרידים בדם ואין טוב ממנו לחיטוי מפני זיהומי החורף ולהמרצת מערכת החיסון לטפל בהם. הקינמון מחמם, מרחיב כלי דם ומשפר את זרימת הדם.
אופן השימוש: מומלץ לערבב 1/4 כפית קינמון טחון בכוס מים פושרים ולשתות.  יש לחזור על הפעולה 3 פעמים ביום.
עוד ניתן להוסיף אבקת קינמון לסופגניות ומאפים נוספים, משקאות חמים, תבשילי קדרה ועוד.

לסיכום
חג  חנוכה שמח הוא חג שאוכלים בו, ולא רק מביטים מהצד על הסופגניות והלביבות.
ההמלצות שלנו יאפשרו לאכול במידה, ליהנות ובמקביל לפנות מהגוף..








עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו