הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

תוסיפו תבלין לפסח - מתכונים ועצות לחג

אבי ציטרשפילר מחוות דרך התבלינים בתוכנית הבוקר: "בריאות 10".
סעודת ליל חג הפסח היא המאורע המשפחתי העיקרי במסורת חגי ישראל ומועדיו.
בנוסף לחגיגיות קבעה ההלכה כללים והוראות איך לערוך את הסדר והקדישה לכך מחשבה רבה.
שולחן הסדר כולל את: הכלים הנאים, קערת החג, הבגדים החגיגיים, הלכות הסדר ומנהגיו.. לכולם משמעות מבחינת המסורת, הטקסיות והמסרים.
בחוות דרך התבלינים רואים משמעות רבה גם במנות החג ודרך תיבולם משמעות סמלית ומעשירה.
איזה תבלין יעזור לנו לשיר יותר טוב? איזה תבלין ירגיע את מערכת העיכול? איך כדאי לתבל את המצות? ..ועוד ועוד

חוות דרך התבלינים שמחה להעניק לכם צרור עצות לתיבול חג הפסח:

תיבול קערת החג – קערת החג מורכבת מסמלים המייצגים את ההיסטוריה והמסורת של עם ישראל בסימן: "..והגדת לבנייך..."

1. שלוש מצות – המלצת חוות דרך התבלינים  להכין לקראת סעודת החג במכתש ועילי זעתר מצה.
אופן ההכנה: מכניסים למכתש מצה מפוררת ומוסיפים עלים של זעתר וקצת מלח. מפזרים את התערובת על המצות או מוסיפים לשמן וטובלים את המצה.

2. זרוע וביצה – הזרוע היא סמל לבשר הצלוי אותו היו אוכלים בבית המקדש.
ביצה בארמית נקראת: ביעא ומשמעותה בקשה ורצון. כמובן, ככל שמרבים לבשלה כן תתקשה. כך ישראל שהרבו לענותו ולמרות זאת התקשה והתחשל. כפי שנאמר: "..ככל שיענונו כן נרבה וכן נפרוץ..."

המלצת חוות דרך התבלינים:
לפזר על הביצה אבקת כורכום עם קצת פלפל שחור. הביצה תצא כתומה ויפה והכורכום יפתור את בעיית הכולסטרול.
 
3. מרור –  "..וימררו את חייהם בעבודה קשה בחומר ולבנים.." (שמות א י"ד)
צמחים מרים מנקים את הכבד, מנקזים מיצי מרה ומפעילים את מערכת העיכול לקראת הצונאמי של ארוחת החג. יחד עם סמל המרירות הגלום במרור, אנו מוסרים לגופנו פקודה להתעורר ולהכין את עצמנו לאכילה מרובה.

המלצת חוות דרך התבלינים:
(במקרים רבים ניתן היה לראות שמנהגי אכילה קשורים גם לטעם וגם לסמל ואבל גם לפתרונות פרקטיים הקשורים למערכת העיכול.)
ניתן להשתמש בנוסף לחסה גם בעלי העולש או בחזרת המוכנה. לתיבול החסה נכתוש במכתש ועילי זרעי קצח או קימל שיגוונו את הטעם המר ויעשו את המרור סביר. לידיעתכם , החסה הייתה במצרים אחד ממיני הירק הנפוצים ובכלל בעולם הקדום.

אבי ציטרשפילר מחוות דרך התבלינים מעניק עצות טובות לשימוש בתבלינים בחג הפסח:
 
1. נתבקש להפעיל במטבח מכתש ועלי ולטחון את התבלינים בעזרתם.
כך נוכל להגיע ל 100% תבלין טהור ולשמור על כשרות הפסח, שהרי בפסח חובתנו לוודא שאין חמץ במזון. כך נוכל לטחון את כל הזרעונים הקטנים שבררנו באופן ידני למשל תבלינים כגון: כמון, קימל, כוסברה, שמיר, אניס, שומר, קצח, ועוד.
מקור הבעיה הוא בעובדה שעונת האיסוף של התבלינים האלו סמוכה לעונת האיסוף של זרעוני החיטה ובזמן הקציר עלולים להתערבב אלה באלה.
המלצה נוספת של חוות דרך התבלינים היא להחזיק במטבח של פסח פומפייה קטנה ולגרד תבלינים קשים כמו: שורש, כורכום, זנגביל, וקנמון שלם.
 
2. טיפ לשריפת שומנים לפסח:
מומלץ לשלב חרדל במשך שבוע החג בסלטים, דברי חלב, מאפים, מאכלי בשר, כדי להגביר את חילוף החומרים. במקביל להשתמש הרבה בתבלין כמון. כמון ידוע כצמח המגביר את חילוף החומרים של השומנים בגוף ובמקביל חוסם הפיכת פחמימות לשומנים.
 
3. חזרת - למה חזרת?
צמח מר וחריף המסמל את הטעם המר של בני ישראל במצרים. מהחזרת עושים סלט אדום בשילוב עם סלק. 
שורש החזרת יכול בהחלט להכין אותנו לערב החג.

המלצות חוות דרך התבלינים לשימוש בחזרת:
- למצוננים ולכואבי הגרון בערב החג: לחלוט חזרת ולשתות. הצמח מחטא מאד ויכול להכין אותנו לכשירות לחג.
- לאלו שמתכוונים לשיר ולחזן בחג, ידועה החזרת כצמח נוגד צרידות ומכוון את מיתרי הקול לפעילות תקינה.
- לאלו שחשוב להם המראה. חותכים משורש החזרת פרוסה. מרתיחים 5 דקות את החזרת עם חלב. מורחים על העור. העור, בנוסף, אומר אבי ציטרשפילר, "מעבר לזה שהעור יוצא רך וטעים.., הוא עובר ניקוי והופך להיות חיוני. פעולה זאת כמו כן, מבהירה קמטים"
 
4. כרפס - למה כרפס?
- אם הופכים את המילים ומפרידים את האות ס משאר האותיות יוצא פרך (בשינוי כרפ) בני ישראל עבדו בפרך וזה  בטל ב 60 (ס בגימטריה). ובכלל הכרפס הנו ירק לא שגרתי כמו הרבה ממנהגי החג. במקור בא כדי לעורר תימהון אצל ילדים בסדר. כאילו לשאול: מה נשתנה?
- סמל נוסף לעלי הכרפס קשור להיותם, כמו עלי הדפנה, סמל לניצחון ומנצחים. כמו כן, ירקות בעולם הקדום, שהיו סימן למלכות וביטוי לגדולה.

המלצת חוות דרך התבלינים לכרפס:
להוסיף לכרפס תערובת של מלחים צמחיים הנקראת: מלח סלרי. לכתוש אותה במכתש ועילי להוסיף לימון ולאכול את הכרפס המשופר.
איך מכינים את התערובת?
מכניסים למכתש ולעיתי את זרעי הסלרי, מלח ים, עלי זעתר, מעט פלפל שחור – כותשים הכול יחד ומפזרים על הכרפס יחד עם מיץ לימון.
מה הרווחנו מהסלרי לבריאותנו?
בעיקר מצב רוח טוב לקראת ליל הסדר. זרעי סלרי הם המתכון הבטוח למצב רוח!
 
5. חרוסת
חרוסת הינה תערובת של פירות יבשים, תבלינים ופיצוחים.
התערובת מזכירה לנו את התבן ממנו עשו את הלבנים במצרים. כמובן שהיא גם מזינה מאד ונותנת לנו את האנרגיה לעמוד בהלכות הסדר עד לארוחה. לכל מרכיב בחרוסת משמעות משלו. חשוב לנו להוסיף לחרוסת 4 תבלינים: זנגביל, ציפורן, הל וקינמון.
אבי ציטרשפילר ממליץ: "תפקיד תערובת החרוסת לתת אנרגיה והמרצה לקראת הסדר, לסמל את התבן ממנו נעשו הלבנים (זנגביל וקינמון סיביים ונותנים תחושת סמיכות). קינמון הוא התבלין המפנה סוכר מהדם לתאים, ואחראי לכך שנוכל לאכול חופשי מבלי שהסוכר יעלה"
 
6. מי מלח - תשאלו למה מי מלח?
שהרי בכל הלילות אין אנו מטבילים אפילו פעם אחת והלילה בחרוסת. כוהני פרעה היו אסורים באכילת מלח לפיכך מלח הינו ביטוי לצאת ישראל מטומאת מצרים. בנוסף, על פי המסורת בערב פסח התרחשה מהפיכת סדום ועמורה. המדרש מספר שבאותו לילה באו המלאכים אל לוט והכינו אותו למה שהולך לקרות. אשת לוט שמעה והלכה אל שכנותיה ואמרה להם: תנו לי מלח כיון שיש לנו אורחים והייתה מתכוונת שיבואו אנשי סדום ויעשו שפטים באחרים.
על כן נענשה והפכה לנציב מלח. ואנו עושים זכר ליל פסח במי מלח לזכור כמה גדולה וחשובה היא  מצוות הכנסת אורחים.
 
המלצת חוות דרך התבלינים:
להוסיף למי המלח את מלח הצמחים שהכנו מבעוד מועד לכרפס.

תערובות מיוחדות לפסח:

ראס אל חנות  - תערובת פסח לבשר מחוות דרך התבלינים

התערובת היא בסגנון מרוקאי בעלת מסורת של מאות שנים
מתאימה לכל מאכלי הבשר.
עשויה בסגנונות שונים ונקראת : ראס אל חנוט.
הסיבות לשם התערובת:
1. על פי הרב זמיר שהגיע במקור ממרוקו, זו כנראה תערובת שהייתה מסוגלת להיות חלק מתהליך חניטה של גופות.
2. הסבר אחר, הראש של החנוט , לב ליבה של תרבות התבלינים.

ממה מורכבת התערובת:

1 כפית הל
2 כפיות קינמון
2 כפיות זנגביל
1/4 כפית ציפורן
1/4 כפית מוסקט
1 כפית משיה
1 כפית  כורכום
3 כפיות פלפל שחור
2 כפיות פלפל לבן
2 כפיות ורדים טחונים

אופן ההכנה:
לערבב הכל יחד
להוסיף לבשר טחון או לעשות מרינדה עם שמן וחומץ
 ולמרוח על הבשר.  בתיאבון!

אבי ציטרשפילר מחוות דרך התבלינים מסביר מה אנחנו מרויחים מתערובת התבלינים הזו?
טעם נפלא וחגיגי
המרצה ועוררות בזמן הסדר
הסדרת עיכול
פינוי גזים (רצוי בעדינות)
לבסוף, אחרי הסדר, מאחר והתערובת הזו גם ממריצה חשק ואון
תשמחו לדעת שניתן להמשיך את החגיגה בזוגיות אם עדיין נשארה משפחה שלמה..
 
תערובת חוות דרך התבלינים לדגים

ממה מורכבת התערובת:
1כפית שבבי בצל
1 כפית שבבי שום
1 כפית אורנו עלים
1 כפית קימל זרעים
1 כפית  פפריקה מתוקה גרוסה
1 כפית  כמון שלום
1 כפית הל טחון
1 כפית פלפל שחור
2 תרמילי שטה חריפה
1 כפית כורכום טחון
2 כפיות  כוסברה זרעים
1 כפית סומק
 
אופן ההכנה:
להכין מרינדה, למרוח על הדג לצלות, או להכניס לתנור.
תערובת זו מעבר לחגיגיות ולטעם הנהדר מרככת את הדג
מכינה אותו לאכילה ומנטרל את ריח הדג שבו.
 
לסיום אומר אבי ציטרשפילר,
בחג הפסח יש עומס קולינרי בנוסף על שינוי הרגלי האכילה. המצה מחליפה את הלחם.... מערכת העיכול קשה ומתחילה לייצר גזים והבטן נפוחה.

מה עושים?
1. שותים חליטה של צמח הזוטה – משחרר הגזים היעיל בטבע
2. בצלוחית על השולחן כל החג – לשים תערובת של זרעונים הכוללת: שומר, אניס, כוסברה, קימל וכמון. בסיום הארוחה מומלץ ללעוס מהם ולשפר את נושא העיכול והגזים.









עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו