הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

חריפות זה שם המשחק


צמח הפפריקה הגיע אלינו לאחר גילוי אמריקה והפך בגלל טעמו והצבע האדום שלו למרכיב חשוב במטבחים עממים רבים.
בקיצונית רבה ניתן להפריד בין הטעם של הזנים החריפים למתוקים.
שניהם שייכים לאותו מין רק שכמו בהבדל בין אחים שונים באותה משפחה יצא לפפריקה מוניטין גם כמתוקה וגם כחריפה.
השונה והדומה בין זני הפפריקה החריפה והמתוקה:

• שני המינים משנים את צבעם תוך כדי ההבשלה מירוק לאדום ובדרך ניתן להבחין בחלק מהזנים גם בצבעי צהוב  סגול ועוד.
• שני המינים מכילים  רכיבים הנקראים קרטנואידים שהם נוגדי חימצון חזקים וגם פיגמנטים אדומים.
• שני המינים אוהבים חום ושמש ולא מצליחים להתקיים ללא הגנה בחורף .
• שני המינים עשויים להיות רב שנתיים  במידה ויצליחו לעבור חורף ראשון מוגנים בחממה.
• בשני המינים כמות גדולה מאוד של וויטמין cאולם במתוקה כמותו רבה יותר.
• בשני המינים כמות גדולה של רכיבים פעילים נוספים כמו בטא קרוטן .וויטמין a,לוטאין ועוד רכיבים נהדרים לבריאות.

הפלפל החריף:
רק בפלפל החריף נמצא רכיב הנקרא קפסאיצין- זהו פיטוכימיקל לו מיוחסות רוב ההשפעות הבריאותיות בפלפל החריף וככל שיש יותר ממנו בפרי כך הפלפל חריף יותר.מחקרים מצביעים על כך שהקפסאיצין  מסייע לבריאותינו בתחומים הבאים:
• שמירה על תקינות כלי הדם ומניעת היווצרות תהליכים דלקתיים בהם
• הפחתת הסיכון להיווצרות  תהליכים טרשתיים בכלי הדם ובכך שמירה מפני חסימות בהם
• באותו ענין הפחתת רכיבים שומניים בכלי הדם
• הפחתת הסיכון לסרטן
• הגנה על מערכת העיכול מפני זיהומים
• הגנה על התאים הפנימיים המייצרים ריר במערכת העיכול וכתוצאה מכך סיוע לשיקום מכיבים עיכוליים
• הגברת
• ייצור חום גוף פנימי במערכת העיכול וכתוצאה נגרם בזמן העיכול מצב שחלק מהקלוריות הופכות לחום ובכך סיוע להורדת משקל
• סיוע לשמירה על הלב ושריר הלב
• הפחתת סיכוני וסיבוכי סוכרת
• הפחתת הסיכון למחלות לב ,שבץ מוחי,סוגי סרטן שונים
• הגנה על תקינות ראיה בעיקר ראית לילה והאטת תהליכי קטראקט בעיניים
• בטיפול חיצוני יסייע הפלפל החריף להקלה בפני כאבי חבלות ,גב,ומפרקים

כ"כ הרבה תכונות טובות יש לשני מיני הפלפל החריף והמתוק עד כי חובה עלינו להמליץ על שימוש רצוף בשניהם ולפיכך מספר המלצות לשימוש במטבח בחריף ובמתוק.

המלצות:
1. השתמשו בפפריקה מתוקה כמקור לוויטמין c,לשם כף יש לפזר כפית אבקת פפריקה  יבשה טחונה לאדם ליום על מאכלים שונים רצוי סלט גבינה וכדומה כדי להשלים לגופינו כמות משמעותית של וויטמין c

2. להכין צנצנת של רבע ליטר ובה שמן זית וכ20 פלפלים חריפים קטנים שנקראים גם שטה ו או צילי ו או סודניה ,את הפלפלים החריפים היבשים יש להשרות בשמן הזית למשך חודש ולאחר מכן יש להשתמש בשמן החריף כפית ביום לצורך השלמת חסרים ומניעת מחלות.

3. שמן זה הינו גם שמן מצוין לעיסוי חיצוני לכאבי מפרקים ואחרים כפי שציינו.

הכנת ערכה לסיוע בזמן התקף לב:
מחקר בארהב מצא כי עיסוי בשמן פפריקה חריפה בזמן חשש להתקף לב סייע למניעת נזק נימקי לעורקים בגלל יכולתו להרחיב כלי דם  תוך כדי עיסוי אזור הלב בשמן בזמן חשש להתקף. כך נוכל להרוויח זמן עד בו הסיוע ולטפל בעצמנו לפיכך המלצתינו להכין מבעוד מועד שמן שבו מושרים פלפלים חריפים מבעוד מועד לפחות חודש ולהכניס למזווה ליום שחס וחלילה נזדקק לו. המלצה זו חשובה בעיקר למשפחות בהן יש חולי לב.

4. הכנת רוטב פפריקה עשיר ברכיבים נהדרים למניעת מחלות
הכניסו למערבל  10 פלפלים מתוקים טריים ואחד חריף
הוסיפו למערבל כוס שמן זית ו 5 שיני שום וכן חופן אורגנו טרי וקצת מלח ים
ערבלו את הרכיבים עד ליצירת רוטב סמיך
אחסנו במקרר והישתמשו כל יום קצת להשלמת וויטמין cוהנאה מושלמת מהטעם והריח

דברים שכדאי לדעת ולזכור:
• חריפות איננה טעם אלה צריבה של תאים המורגשת היטב
• הזנים החריפים נמדדים גם בדרגות החריפות שלהם ובדכ כמה קטן ככה חריף
• ההודים קוראים לזנים החריפים בשם עין ציפור או חצי עין ציפור כדי להמחיש את גודלם וחריפותם
• האנדיאנים מודדים חריפות במספר הפלפלים שיכולים להרוג סוס או לפחות לגרום לו לרוץ לכיוון אחד בלי לחזור...
• בארצות חמות נפוצה אכילת פלפלים גם בגלל יכולתם לשמור על נזקי מזון שלא נשמרה טריותו וגם בגלל שבסופו של דבר חריפות מקררת כי אכילת חריף גורמת לכלי דם להיתרחב בפריפריה ולחום להיתפנות מגופינו
• לעיתים חריפות מורגשת היטב גם בכניסה וגם ביציאה ...
• ההבדל בין פלפל גמבה ופפריקה הינו בעובי הדופן ,פפריקות הינן בעלות דופן דק ולכן מתאימות יותר לייבוש והפיכתן לתבלין יבש אבקתי.
• שיטה לבדוק עם אבקת פפריקה טריה וטובה זה להכניס כפית פפריקה טחונה לשמן ןלבדוק אחרי מספר שעות האם השמן מפריש צבע אדום או שחור ,הפרשת צבע אדום מעידה על פפריקה שיובשה כראוי
• ניתן לקלות עם טיגון קל פפריקה שלמה מתוקה יבשה ולהפוך אותו לממרח עם חמאה  בערבוב וכתישה של שתיהן -חמאת פפריקה.
• שמן מושרה בפפריקה חריפה מאלחש וממתן כאבים -גם כאבי שיניים עד שמגיעים לרופא...
• אולאורזין זה מוצר שמופק ממיצוי פפריקה באלכוהול והפיכתה למשחה נוזלית מרוכזת המשמשת כצבע מאכל בתעשית המזון.
• מגדלי הפפריקה הגדולים העולם כיום הם המדינות -זימבבווה ,פרו,סין,הונגריה
• ישראל מייצרת את הפפריקה הטחונה הטובה בעולם מזן מתוק ואדום  הנקרא  שלהבת ופותח במכון וולקני על ידי צוות מפתחים של משרד החקלאות  ובהם גם הפרופסור דן פלביץ זכרונו לברכה שהיה ממיסדי ומקימי ענף התבלינים בארץ וזכיתי להכירו ולהוקירו.


בברכת חריפות בריאה!

אבי ציטרשפילר-- חוות דרך התבלינים









עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו