הרשמה למועדון לקוחות English צור קשר סניפי הרשת תבלינאי החווה תרבות התבלינים אודות החווה  
 

מאמרים מקצועיים

פסח חג התבלינים

פסח חג התבלינים
מקור המילה תבלינים נמצא בחג הפסח  ובמה שקרה לאבותינו שם ,ואין חג המתאים יותר ממנו לשימוש בהם.  בני ישראל בנו את בתיהם מתבן שהזכיר צורת תבלינים גרוסים  שפעם לפני שידענו לטחון אותם דק  היו גרוסים  ודומים לתבן ומתבן השימוש לתבל ולתבלינים היה בלתי נמנע...
העובדה שכוהני הדת במצרים הקדומה נמנעו ממלח ותבלינים יצרה ליהודים בחג את הרצון לזכור תוך התרסה  את שעשו לאבותינו ולהשתמש בתבלינים בחג באופן מוגבר.
השימוש בתבלינים  שהיו יקרים מאוד פעם ונחשבו לסמל מעמד ויוקרה ליום אחד לארוחת החג הפך גם הוא לסמל לשפע ולעושר של החג המתובל.
הלכות הכשרות מאוד מקפידות בפסח ועל חג זה נאמר -אין בטל בשישים כלומר איסור מוחלט על חמץ במזון
ניקיונם של התבלינים ע"פ דרישות הכשרות המחמירות  יצרו ביקוש מוגבר  לתבלינים לקראת ארוחת החג  והובילו  את חג הפסח להיות חג התבלינים והזדמנות מצוינת להצטייד בתבלינים טהורים חפים מכל חמץ  וחומרים אחרים בהם מערבים תבלינים כדי להוזילם.
לאלו שאינם אוכלי קטניות יש אפשרויות התבלינים מצומצמות יותר מחשש לפגם בכשרות אולם כל השאר יכולים למצוא בחג הזדמנות נהדרת לאחסן בארון הצמחים את האוצרות הריחניים וליהנות מריחם ותכונות הבריאות שלהם. לפיכך אני בוחר לנכון להמליץ לקראת הפסח על רשימת תבלינים שכדאי לאחסן בארון הצמחים /תבלינים/חומרי מרפא ...של כל משפחה
 
תבלין הקצח
קצח -זרעיו של הצמח שחורים בגודל זרעי שומשום וכדאי לכתוש  אותו  כמו זרעים אחרים לקראת השימוש
מומלץ להוסיפו לסלטים ,גבינות ,מעורב עם דבש ,לפשטידות ,לחמים ועוד.
יתרונות הבריאות שלו רבים ועליו נאמר שהוא יפה לכל מיני המחלות חוץ מהמוות:
• הוא משלים חוסרים רבים  לגופינו ובמיוחד מינרלים וויטמינים
• הוא יסייע למניעה של עלית רמות הסוכר בדם
• ינקה את הכבד
• יפתח את דרכי הנשימה
• ישמור על הלב וכלי הדם
• יגביר  ריכוז וזיכרון
• ויתמוך בתהליכי החלמה והתחזקות
• מומלץ גם לילדים ונשים בהריון והנקה
• ניתן להוסיף קצח עם דבש לחרוסת


אבקת פפריקה מתוקה
אני אוהב להוסיף פפריקה מתוקה לסלטים ,לצבוע איתה גבינות, לעשות איתה מתבלים ולהשתמש בפפריקה מעושנת לתבשילי קדרה.
בכפית פפריקה מתוקה  מצויה כמות וויטמין C המספיקה כמעט לצריכה יומית שלנו ולכן מומלץ להתייחס אליה במודע כתוסף תזונה ולהשתמש בה כתוספת במאכלים קרים להשלמת חסרי וויטמינים ומינרלים. הפגמנטים האדומים שבה נקראים קרטנואידים ולהם יכולת נוגדת חימצון שחשובה מאוד למניעת מחלות, בפסח ניתן להשיג את פפריקה איכותית וטרייה וזה הזמן להצטייד בה למזון ומזור.

תערובת ראס אל חנות
תערובת המורכבת מ21 תבלינים שביחד יוצרים ארומה נהדרת למאכלים חמים :מרקים ,ירקות מוקפצים, תבשילי בשר וקדירה ועוד.
הוספת תערובת זו לארוחה עשירה תסייע לעיכול וספיגה ותיתן בארוחות כבדות בכלל וארוחת החג בפרט הזדמנות לעיכול מהיר ושמירה על ערנות ואנרגיה.
במרוקו תערובת זו נחשבת לראש של החנות והחשובה שבתערובות התיבול וע"פ המסורת מי שישתמש בה יוכל להנות מהמשך זוגי של הערב...

חוואיג' למרק או קארי הודי
שתי תערובות שמבוססות על כורכום ותוספות כמו כמון , כוסברה, ג'ינג'ר, פלפל שחור ולבן, קינמון ועוד.
היתרון שלהן הוא הכורכום הדומיננטי  בהן ושילובן בבישול החם  מומלץ לקראת סוף הבישול לשמירה על תכונות הבריאות שלהם , ביחד יוצרים התבלינים טעם נפלא למרקים ,קציצות, עוף בתנור, ירקות מוקפצים ועוד.
שימוש בתערובות כורכום מומלץ יחד עם סיבים כדי לווסת ספיגה של כולסטרול וסוכר ולכן שילוב עם אורז מלא הוא הנכון ביותר מבחינה בריאותית.
ניתן להכין רוטב טרי המורכב מהתערובת ובתוספת מנגו מקולף קצת לפני ההבשלה אותו טוחנים יחד עם התבלין  וגם לימון מוחמץ, את הרוטב, סלט זה אי אפשר להפסיק לאכול כמו שהוא עוד לפני מפגש עם הצלחת.

עלי אזוב /תערובת הזעתר
כידוע לכל בני ישראל סימנו במצרים לקראת מכת בכורות את משקופי דלתות בתיהם בדם טבול באגודות אזוב.  לאמור לא רק שאנחנו משפחה יהודית כשרה אלה גם משפחה נקייה מכל עוון.
הניקיון שמביא האזוב למשתמש בו בעולם הקדום הובן בהמשך גם כניקיון פיזי והוכחה לכך שהצמח מחסן ומחטא בפני מחלות ואני ממליץ מאוד להשתמש בו על בסיס קבוע ובפסח ניתן לצפות ממנו שישפר את תפקודה של מערכת העיכול שלנו בזמן אכילת המצות וימתן את תוצאות השינוי התזונתי שחלקנו עוברים בחג תוך מעבר מלחם למצות.

קומקום חליטות
לסיום אני מאוד ממליץ לסיים את ארוחת החג עם קנקן חליטות טריות או יבשות כל אחת לחוד ו או ביחד.
לואיזה ,לימונית, מרווה, זוטא, גרניום לימוני, נענע ועוד מה שיש בגינה או  בחנות התבלינים וגם לנסות להשיג עלי מליסה  ולחלוט אותם בגלל שהיא צמח של מצב רוח טוב ועשויה לגרום למפגש הפסח המשפחתי הטעון לעיתים במתח ,להיות מפגש קל ומשוחרר יותר.
לקראת הנסיעה הביתה של האורחים ומתוך רצון לעורר את הנהגים בדרך הביתה הכינו קפה שחור או תה מתובל  בתערובת תבלינים הנקראת חוואיג' לקפה ובכך ליוותם את האורחים שלכם עד הבית.

לסיכום-
מעל 30 אחוז מקניות התבלינים הקמעונאיות מתבצעות סביב חג  הפסח וכפי  שציינתי יש לכך סיבות טובות הקשורות גם לחג וגם לארון התבלינים העשיר  האיכותי והבריא  שנשאר להמשך השנה

חג שמח ומתובל בתבלינים ניחוחות ובריאות
אבי ציטרשפילר










עמוד ראשי - דרך התבלינים
חדשות
לקטלוג התבלינים
מתכונים
מחסן רעיונות
קורס סודות מן השדות
פעילויות לילדים
סדנאות וימי עיון
לקבוצות וארגונים
חוויות מפעילויות
רפואת הצמחים - מאמרים
תבלינים במדיה
גלריית תמונות
כתבו עלינו
 
הרשמה למועדון לקוחות




  נקודות מכירה | גלריית תמונות | מאמרים | מרכז מבקרים | פעילויות החווה | מחסן רעיונות | מתכונים | קטלוג מוצרים | תרבות התבלינים | מי אנחנו
צור קשר | קישורים | הרשמה למועדון לקוחות | כתבו עלינו